Elektronisch oormerk voor schapen en geiten in EU

nieuws
De Europese Commissie wil dat alle schapen en geiten in Europa een elektronisch oormerk gaan dragen. Volgens het dagelijkse bestuur van de Europese Unie hebben pilootprojecten uitgewezen dat deze technologie intussen voldoende op punt staat om tegen het einde van 2009 overal geïntroduceerd te worden. De oormerken moeten de opspoorbaarheid van de dieren en dus de voedselveiligheid vergroten.
16 november 2007  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:01
De Europese Commissie wil dat alle schapen en geiten in Europa een elektronisch oormerk gaan dragen. Volgens het dagelijkse bestuur van de Europese Unie hebben pilootprojecten uitgewezen dat deze technologie intussen voldoende op punt staat om overal geïntroduceerd te worden. De oormerken moeten de opspoorbaarheid van de dieren en dus de voedselveiligheid versterken.

De Europese Unie besloot reeds in 2004 in de nasleep van de mond- en klauwzeercrisis dat een verbetering van de individuele opspoorbaarheid van kleine herkauwers noodzakelijk was. Het herkenningssysteem met elektronische oormerken was op dat moment echter nog niet voldoende ontwikkeld. Bedoeling is dat de huidige oranje oormerken een soort code krijgen die met een apparaat elektronisch gelezen kunnen worden.

Een vrijdag gepubliceerd rapport van de Commissie stelt dat pilootprojecten hebben uitgewezen dat de tijd rijp is voor een algemene invoering van deze oormerken. Volgens het rapport zou dit tegen het einde van 2009 mogelijk moeten zijn. In het geval van een epidemie kunnen de verplaatsingen van individuele dieren snel en makkelijk achterhaald worden.

De Commissie stelt dat de oormerken één tot twee euro per dier zullen kosten. Voor de bijhorende leesapparatuur zullen de kwekers 200 tot 1.000 euro moeten ophoesten. Maar boeren verdienen dit terug door de betere dierziektebestrijding, redeneert de Commissie. De Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca vroeg deze week nog om de geplande invoerdatum van 1 januari uit te stellen.(KS)

Bron: Belga/De Volkskrant

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek