Einde maatregelen tegen varkenspest bij everzwijnen
nieuwsDe voorbije jaren waren er grote problemen met klassieke varkenspest bij wilde everzwijnen in Duitsland en het Groot Hertogdom Luxemburg. In België loopt sinds 1998 een uitvoerig bewakingsprogramma om de toestand in de everzwijnenpopulatie nauwkeurig op te volgen. Om deze bewaking nog te versterken, werd in 2002 langs de grens met Duitsland en het Groot Hertogdom Luxemburg een observatiegebied afgebakend. Alle everzwijnen die in dit gebied werden geschoten of dood gevonden werden verplicht onderzocht op klassieke varkenspest.
Op 25 oktober 2002 werd in de deelgemeente Rocherath, vlak bij de grens met Duitsland, een everzwijn geschoten dat besmet was met klassieke varkenspest. In overeenstemming met de Europese regelgeving werd binnen het reeds bestaande observatiegebied een besmet gebied afgebakend. Naast het verplichtte onderzoek van de everzwijnen waren in deze gebieden ook preventieve hygiënemaatregelen en vervoersbeperkingen voor gedomesticeerde varkens van kracht.
Sinds de vaststelling van klassieke varkenspest bij het ene everzwijn in Rocherath werden geen andere besmette everzwijnen meer gevonden. Gezien deze gunstige evolutie werd het besmet gebied op 20 januari 2004 opgeheven. De resultaten van de onderzoeken op de everzwijnen die geschoten werden in het jachtseizoen 2004 blijken inmiddels ook negatief te zijn. Bij een aantal everzwijnen in het observatiegebied werden wel antistoffen aangetroffen, maar wellicht gaat het om everzwijnen die vanuit Duitsland of het Groot Hertogdom komen en daar gevaccineerd werden.
Als gevolg van de gunstige resultaten werd het Belgisch uitroeiingsprogramma voor klassieke varkenspest bij everzwijnen door de Europese Commissie ingetrokken. Naast eerder het besmet gebied werd daarom ook het observatiegebied opgeheven. De preventieve maatregelen tegen klassieke varkenspest die over het ganse Belgische grondgebied werden ingevoerd om de varkensstapel in de toekomst te beschermen tegen de ziekte blijven uiteraard wel van kracht.
Bron: Belga