header.home link

Lut D’Hondt is eerste vrouwelijke ondervoorzitter bij Boerenbond

29 maart 2023

Melkveehoudster Lut D’Hondt is deze week verkozen tot ondervoorzitter van Boerenbond. Het is de eerste keer dat dit mandaat naar een vrouwelijke landbouwer gaat. D’Hondt is geen onbekende bij de landbouworganisatie, ze is reeds provinciaal voorzitter van Oost-Vlaanderen en runt een melkveebedrijf in Maldegem. Het mandaat van Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens werd ook opnieuw bevestigd.

Lees meer over:
Lut Dhondt_2_copyright_WannesNimmegeers

“De toekomst van de Boerenbond-beroepsvereniging is opnieuw verzekerd”, aldus Boerenbond. Na een uitgebreid traject van bestuursvernieuwing in elk lokaal bestuur, vakgroep en regionaal bestuur is nu ook het nieuwe hoofdbestuur aan zijn termijn begonnen. Het mandaat van Lode Ceyssens als voorzitter werd herbevestigd en een nieuwe ondervoorzitter werd gekozen. “De nieuw samengestelde groep van actieve landbouwers die het hoofdbestuur vormen, mocht een nieuwe ondervoorzitter kiezen”, aldus Boerenbond. “De ondervoorzitter is steeds een actieve land- of tuinbouwer en vertegenwoordigt de stem van de sector binnen de leiding van de Boerenbond-beroepsvereniging.”

Die eer komt toe aan Lut D’Hondt, melkveehoudster uit Maldegem en provinciaal voorzitter Oost-Vlaanderen. “Haar dossier- en praktijkkennis zal een grote toegevoegde waarde zijn en zal helpen de belangen van onze landbouwers nog beter te verdedigen”, aldus Boerenbond. D'Hondt zal gewezen ondervoorzitter Eric Van Meervenne opvolgen. De nieuwe ondervoorzitter laat weten zeer dankbaar te zijn voor de kans die ze krijgt en het vertrouwen van het hoofdbestuur. “De landbouwsector staat voor grote uitdagingen, maar ik denk dat we deze samen het hoofd kunnen bieden”, zegt D’Hondt.

Bestuursvernieuwing

Om de vijf jaar vinden binnen Boerenbond bestuursvernieuwingen plaats. Dit proces wordt afgesloten met de installatie van een nieuw hoofdbestuur, het hoogste bestuursorgaan van de organisatie. “De bestuursvernieuwingen nemen een volledig jaar in beslag omdat de vertegenwoordiging stapsgewijs opgebouwd wordt”, legt de landbouworganisatie uit. De leden-land- en tuinbouwers worden zowel sectoraal als regionaal gegroepeerd. Via de regioraden en provinciale besturen wordt de regionale vertegenwoordiging in het hoofdbestuur verzekerd. De acht verschillende sectoren worden via provinciale en nationale sectorvakgroepen in het hoofdbestuur vertegenwoordigd. "Deze opbouw verzekert de democratische werking die Boerenbond hoog in het vaandel draagt.”

Uitgelicht
Vanaf 1 mei 2022 wordt Lode Ceyssens de nieuwe voorzitter van Boerenbond en Landelijke Gilden. Sonja De Becker neemt na 6,5 jaar afscheid als voorzitter van beide organisaties...
28 maart 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek