"Een huis van stro is duurzaam en stevig"
nieuwsHuizen van stro behoren niet tot het verleden. Integendeel, door de aandacht voor duurzaam bouwen wint stro als bouwmateriaal opnieuw aan belang. “Strobalenbouw is 100 procent bio-ecologisch, stevig, brand- en regenveilig en relatief goedkoop”, stelt ARGUS, het milieupunt van KBC en CERA. Daarenboven zit de kennis van strobalenbouw in Vlaanderen sterk in de lift, met een groeiend aantal diensten en leveranciers.
ARGUS wil de vooroordelen over strobalenbouw uit de wereld helpen. “Strobouw zorgt immers voor stevige, mooie, duurzame, flexibele en 100 procent ecologische gebouwen die de tand des tijds probleemloos doorstaan”, klinkt het. “Een huis van stro is brandveilig en regenbestendig, trekt geen ongedierte aan, heeft geen effect op hooikoortspatiënten, kan meer dan 100 jaar blijven staan en is goedkoop in vergelijking met andere vormen van energiezuinig bouwen”, citeert de organisatie de website van Casa Calida, een vzw die strobalenbouw in Vlaanderen promoot.
“Toch heeft strobouw ook zijn beperkingen”, nuanceert ARGUS. Een gecertificeerde passiefwoning bouwen met strobalen is bijvoorbeeld complex, want strobalen van 50 of 35 cm dikte alleen halen de passiefnorm niet. Met extra isolatie lukt dat wel, maar daardoor worden de muren erg dik. Bij een rijwoning stelt dit probleem zich echter niet, omdat de gedeelde zijgevels doorgaans minder moeten worden geïsoleerd. Daarenboven zijn strobalen minder geschikt voor vloeren en daken.
Strobouw maakt gebruik van gestapelde en samengedrukte strobalen, waartegen binnen een laag leem of gipsvezelplaten wordt aangebracht, en buiten kalkpleister, hout of baksteen. “Wanneer je buiten een dampdicht materiaal zoals baksteen gebruikt, moet je er wel op letten dat je binnen ook dampdicht werkt, om te vermijden dat de vochtige lucht zich tussen het stro en de buitenmuur zou opstapelen”, legt architect Henk Van Aelst uit.
De structuur van strobalenhuizen is ofwel zelfdragend, waarbij het dak ervoor zorgt dat de muren op hun plaats blijven, ofwel dragend, met behulp van een houtskelet. In Vlaanderen wordt het vaakst gekozen voor de laatste techniek, omdat het de mogelijkheid biedt om meerdere verdiepingen te maken. Om de buitengevels te beschermen tegen regen, wordt bovendien een grote dakoversteek gebouwd.
Volgens ervaren architecten is het geen probleem om voor strobouw een bouwvergunning of brandverzekering te krijgen. Daarenboven is het niet moeilijk om gespecialiseerde leveranciers of vakmannen te vinden, want de sector zit in Vlaanderen in de lift.
Bron: ARGUS Actueel