header.home link

Drie pluimveebedrijven in Nederlands Limburg geruimd vanwege vogelgriep

21 december 2021

Bij kalkoenen op een pluimveebedrijf in Ysselsteyn in Nederlands Limburg is vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen worden zowat 24.000 kalkoenen geruimd. Twee andere pluimveebedrijven met in totaal 40.000 dieren worden preventief geruimd, omdat personeel van het besmette bedrijf ook daar werkte.

Lees meer over:
kalkoen-pluimvee-1280

Een aantal andere bedrijven in de buurt wordt getest op vogelgriep, voor nog eens 69 bedrijven geldt een vervoersverbod. De twee bedrijven die ook worden geruimd, liggen binnen een straal van één kilometer van het bedrijf waar de besmetting is vastgesteld en zijn van dezelfde eigenaar. In combinatie met het gedeelde personeel spreekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van 'risicovolle contacten'. De kans op besmetting wordt reëel geacht. Uit voorzorg worden daarom de dieren op deze twee bedrijven geruimd.

Vier andere bedrijven die eveneens binnen één  kilometer liggen, hebben geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf in Ysselsteyn (gemeente Venray). Die hoeven daarom voorlopig niet geruimd te worden, maar ze worden wel door de NVWA onderzocht op vogelgriep, afgesloten en de gezondheid van de dieren wordt dagelijks gemonitord. 

Acht pluimveebedrijven in een gebied van drie kilometer van het besmette bedrijf worden getest op vogelgriep. Voor 69 andere bedrijven binnen tien kilometer geldt een vervoersverbod. Het verbod geldt voor alle vogels en consumptie-eieren. Ook geldt het vervoersverbod voor vogelmest, gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek