Dode zwaan uit Lommel bezweek niet aan vogelgriep
nieuwsIn verband met de vondst van dode vogels heeft het Voedselagentschap een tijdje geleden richtlijnen opgesteld. Het influenza call center (tel 0800/99 777) moet slechts in bepaalde omstandigheden gecontacteerd worden. De dode vogels dienen te behoren tot welbepaalde in het wild levende vogelsoorten en het moet gaan om tenminste één zwaan (uitgezonderd knobbelzwanen), ofwel 20 dode meeuwen, zeemeeuwen en spreeuwen ofwel 5 dode andersoortige vogels zoals eenden.
Bovendien moeten de dode dieren in kwestie gevonden zijn op dezelfde plaats, op hetzelfde tijdstip en gevonden zijn op hetzelfde tijdstip en deel uitmaken van dezelfde soort of familie. Wie dode vogels aantreft in lagere aantallen dan hierboven vermeld, kan best contact opnemen met de politiediensten of de opruimingsdienst van de gemeente om de dode dieren te laten opruimen.
Verhoogde waakzaamheid is aangewezen, nu het vogelgriepvirus ook al is opgedoken in Griekenland, Slovenië, Kroatië en waarschijnlijk op Sicilië. Deze gevallen hebben voorlopig geen invloed op de Belgische maatregelen tegen vogelgriep. De dode wilde zwanen volgen een andere trekroute dan de wilde vogels die ons land aandoen. De besmette vogels zijn afkomstig uit Rusland en zijn vermoedelijk op hun tocht naar oostelijk Afrika niet verder geraakt dan Griekenland, Bulgarije of Italië. In dat geval zijn ze al sinds het begin van de winter in Europa, maar zijn ze nu pas overleden aan het virus.
Een andere mogelijkheid is dat de zwanen al heel vroeg aan hun terugtocht uit Afrika zijn begonnen. Die kans is kleiner, bevestigt Inge Jooris, de woordvoerster van Influenza, het commissariaat voor de vogelgriep. De wilde vogels die een risico voor ons land kunnen zijn, volgen de trekroute vanuit westelijk Afrika. Zij zijn in principe niet in contact gekomen met de besmettingen die tot nog toe bekend zijn.
Daarom blijven in België de maatregelen die sinds 15 december gelden, ongewijzigd. Dat houdt in dat particulieren in gevoelige gebieden hun gevogelte alleen binnen mogen voederen en dat pluimveebedrijven in diezelfde zones hun dieren onder gaas moeten houden. De waakzaamheid is wel verhoogd. Naar aanleiding van de massale vogeltrek na de winter kan het zijn dat de ophokplicht opnieuw wordt ingevoerd. Dat punt staat op 20 februari op de agenda van de Europese ministers.
Een team van veterinaire deskundigen uit Frankrijk en Duitsland trekt volgende week naar Nigeria om de vogelgriep daar te helpen bestrijden. In Nigeria is op vijf boerderijen in drie deelstaten vogelgriep geconstateerd. Gevreesd wordt dat een aantal leden van één familie ook met het virus is besmet. Of dat zo is, wordt onderzocht in een buitenlands laboratorium. Het zou voor het eerst zijn dat de ziekte in Afrika ook mensen besmet heeft.
Bron: Belga/De Standaard/Gazet van Antwerpen