Discussie over reden eendensterfte na foiegras-actie

Na een actie van Animal Resistance in foie-grasbedrijf Callemeyn vorig weekend zijn ongeveer 190 eenden gestorven. Volgens de eigenaar komt het door de stress die de activisten veroorzaakt hebben. Hij dient een klacht in tegen de groep en eist 20.000 euro. Ondertussen lopen de meningen over de doodsoorzaak uiteen.
14 november 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:52
Na een actie van Animal Resistance in foie-grasbedrijf Callemeyn vorig weekend zijn ongeveer 190 eenden gestorven. Volgens de eigenaar komt het door de stress die de activisten veroorzaakt hebben. Hij dient een klacht in tegen de groep en eist 20.000 euro. Ondertussen lopen de meningen over de doodsoorzaak uiteen.
GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch zou het risico niet genomen hebben, vertelt hij aan De Morgen. “Wij hebben trouwens ooit nog actie gevoerd aan hetzelfde bedrijf, maar zijn toen buiten de muren gebleven, uit voorzorg.” Hij gaat niet zo ver om de mensen van Animal Resistance te veroordelen “omdat ze het probleem van dwangvoederen in eer eten geweten hebben willen aankaarten”.
 
Volgens dierenarts Hilde Van Meirhaeghe heeft Animal Resistance wel de dood van de vogels op zijn geweten. Meirhaeghe is gespecialiseerd in pluimvee en geeft opleidingen dierenwelzijn, ook aan inspecteurs van de Vlaamse overheid. “De sterfte bij dat soort eenden ligt normaal heel laag”, vertelt ze aan Focus-WTV. “Door de inval, hebben de activisten stress veroorzaakt waardoor de dieren zichzelf pijn gedaan hebben uit een soort ontsnappingsgedrag.”
 
Tegen 2023 moet het bedrijf, de laatste foie gras-producent in ons land, de deuren sluiten. Maar dat heeft volgens Meirhaeghe meer te maken met de publieke opinie dan met dierenwelzijn. “Mensen vereenzelvigen zich voor een groot stuk met de dieren en ze beelden zich in dat het hen zou overkomen. Maar het feit dat de dieren niet tegen strubbelen wanneer ze dwangvoeding ondergaan, wil zeggen dat het op een zachte manier gedaan wordt en dat de dieren daar geen last van hebben.”
 
Het feit dat Animal Resistance actie voert tegen een bedrijf dat toch al de deuren moet sluiten, vindt Vandenbosch vreemd. “Het is alsof je een veldslag aangaat terwijl je de oorlog al gewonnen hebt”, zegt hij. Vanaf 2023 zal België foie gras enkel nog kunnen importeren. “Ik hou mij al vast”, zegt Meirhaeghe. “Want heel veel eenden zitten in China. En ik denk dat dierenwelzijn daar nog niet op de agenda staat.”
 
Animal Resistance zelf ontkent ondertussen in alle talen dat de eenden gestorven zijn door de actie en vraagt vaststellingen door een onafhankelijke dierenarts. Ook Vandenbosch vindt het niet terecht dat zij met de vinger gewezen worden. “De omstandigheden waarin de eenden moeten leven, speelt een grote rol”, geeft hij mee aan De Morgen. “De dieren leven samen in kleine hokken en worden op gruwelijke wijze vetgemest waardoor hun lever opzwelt en tegen de longen drukt. Hierdoor krijgen ze ademhalingsproblemen en kunnen ze zelfs in thermische shock gaan.” Volgens Vandenbosch ligt het sterftecijfer van eenden in dwangvoederkwekerijen wel 20 procent hoger dan in gewone kwekerijen.

Bron: De Morgen / Focus-WTV

Beeld: Focus-WTV

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek