Dierenrechtenorganisaties hekelen konijnenhouderij

Daags voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de "Week van het Konijn" aftrapt, voeren een aantal dierenrechtenorganisaties net een ontradingscampagne. Ze klagen de omstandigheden aan waarin de dieren gekweekt worden. Nochtans is Vlaanderen voorloper in Europa als het gaat om diervriendelijke huisvesting van konijnen. Onder impuls van dierenrechtenorganisatie GAIA kwam er in Vlaanderen een nieuwe wetgeving die bepaalt dat konijnen in parken moeten gehouden worden, een diervriendelijker systeem dat inspeelt op het natuurlijk gedrag van een konijn.
28 januari 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:53
Lees meer over:

Daags voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de "Week van het Konijn" aftrapt, voeren een aantal dierenrechtenorganisaties net een ontradingscampagne. Ze klagen de omstandigheden aan waarin de dieren gekweekt worden. Nochtans is Vlaanderen voorloper in Europa als het gaat om diervriendelijke huisvesting van konijnen. Onder impuls van dierenrechtenorganisatie GAIA kwam er in Vlaanderen een nieuwe wetgeving die bepaalt dat konijnen in parken moeten gehouden worden, een diervriendelijker systeem dat inspeelt op het natuurlijk gedrag van een konijn.

Met de Week van het Konijn wil het VLAM konijnenvlees extra onder de aandacht brengen, want de consumptie ervan boert achteruit in Vlaanderen. De campagne start woensdag en loopt tot 5 februari. In samenwerking met supermarkten en slagers prijst men de troeven van konijn aan. Een reeks recepten moeten inspiratie bieden. “Konijnenvlees heeft heel wat troeven”, stelt VLAM. Het wijst daarbij onder meer op het feit dat konijn mager vlees is, met een zeer fijne smaak. Bovendien bevat het vier keer meer omega 3-vetzuren dan zalm en vier keer meer ijzer dan spinazie.

Een aantal dierenrechtenorganisaties zoals Animal Rights, Be Vegan, Bite Back, EVA, GAIA, Hopster en Veganov reageren nu op de campagne van VLAM. Zij roepen onder de hashtag #teamkonijn de Vlaming net op om géén konijn te eten.

"Of je nu graag konijnen ziet of niet, de omstandigheden waarin konijnen gekweekt worden voor vlees zijn choquerend. In kooisystemen hebben de dieren elk amper 600cm² ter beschikking, ofwel één A4 pagina", klagen de organisaties aan. "In parksystemen hebben ze iets meer plaats (800cm²), maar in beide gevallen is de vroegtijdige sterfte erg groot, mede omdat konijnen zeer stressgevoelige dieren zijn. Zo duurt hun leven maximum tien weken - terwijl ze in normale omstandigheden tot tien jaar oud kunnen worden."

Animal Rights brengt dinsdag zelfs nieuwe undercoverbeelden uit, die het dierenleed moeten bevestigen. "Konijnen zien geen daglicht, kunnen niet graven, leven boven hun eigen uitwerpselen en zijn blootgesteld aan constant lawaai van ventilatie, muziek en rammelende kooien. Dit voldoet op geen enkele manier aan de natuurlijke behoefte van deze dieren", klinkt het. De organisatie hekelt ook de "misleidende terminologie" van "parkhuisvesting". Daarom willen de dierenrechtenorganisaties deze kweek gewoon afschaft zien. "De enige manier om dierenleed in de konijnensector een halt toe te roepen, is ervoor kiezen om geen konijnenvlees meer te eten."

In de sector wordt verbaasd gereageerd op de ontradingscampagne van de dierenrechtenorganisaties. "De parksystemen bij konijnenkweek zijn er net gekomen na overleg van de sector met GAIA jaren geleden", zegt Vanessa Saenen, woordvoerder van Boerenbond. Ook de distributie sprong toen mee op de kar door vlees van parkkonijnen onderscheidend in het winkelrek te leggen. “Vlaanderen kan dan ook gezien worden als een voorloper op vlak van diervriendelijke huisvesting van konijnen in Europa”, meent Boerenbond. "Bovendien staat de sector ook niet stil en wordt er steeds verder gezocht naar wat beter kan."

Een park biedt de konijnen een oppervlakte van 800 cm² per dier, beduidend meer dan in de batterij. Om aan de natuurlijke gedragingen van een konijn te kunnen voldoen, moet een park uitgerust zijn met plateaus en tunnels. In parken is dan minstens 80 procent van de bodem bedekt met voetmatjes of ander materiaal dat veel comfortabeler is dan de oude bodem van draadgaas. Bovendien moet een park uitgerust zijn met verrijkingsmateriaal: houtblokken, stro, hooi, … waaraan de dieren kunnen knagen.

Wat de videobeelden van Animal Rights betreft, is het volgens de Boerenbond niet duidelijk of die in Vlaanderen zijn gedraaid. "Ze zijn zeker niet representatief voor de sector", aldus Saenen. Ook de kleinste Vlaamse landbouworganisatie Vlaams Agrarisch Centrum (VAC) is ervan overtuigd dat de beelden van Animal Rights misleidend zijn. "Ze zijn helemaal niet representatief."

VAC noemt de campagne tegen 'Week van het Konijn' hypocriet. "GAIA heeft nota bene zelf meegewerkt aan het lastenboek rond parkkonijnen. We stellen ons dan ook de vraag in hoeverre deze dierenrechtenorganisaties goed geïnformeerd zijn of het de organisaties te doen is om gewoon de zoveelste lastercampagne tegen veehouders te voeren", klinkt het.

Het Vlaams Agrarisch Centrum wijst er ook op dat er nog geen aandacht werd besteed aan het feit dat konijnen amper methaan uitstoten. "Konijnen zijn graseters, maar geen herkauwers en stoten dus in vergelijking met herkauwers amper methaan uit. Ze bieden dus een mogelijkheid om grasland - dat door Europa verplicht dient aangehouden te worden in het kader van het klimaat - om te zetten in zeer klimaatvriedenlijk vlees. Hieromtrent is nog onderzoek nodig, maar er is in elk geval veel potentieel. Door lokale teelt kunnen de voedselkilometers sterk beperkt worden in vergelijking met vleesvervangers", benadrukt VAC.

De organisatie roept de dierenrechtenorganisaties dan ook op om in dialoog te gaan in plaats van "met desinformatie en lastercampagnes hardwerkende mensen in een slecht daglicht te stellen". "Enkel op die manier kan er een verhaal geschreven worden waar meer potentieel in zit", zegt Koen Van den Noortgate van VAC.

Bij VLAM beklemtoont men dat de campagne vooral de troeven van konijnenvlees in de kijker wil zetten, "zoals ook voor andere vleessoorten gebeurt" (..) "Maar het staat de consument vrij om geen konijn te eten als hij dat niet wil."

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Beeld: Innovatiesteunpunt

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek