Dierenrechtenorganisatie viseert konijnenhouderij, landbouworganisaties reageren

De Vlaamse konijnenhouderij maakt moeilijke tijden door. Niet alleen daalt de consumptie van konijnenvlees, ook de productie staat al jaren sterk onder druk en dreigt volgend jaar te halveren. Tot overmaat van ramp kwam de sector recent ook nog negatief in het nieuws door beschuldiging van inbreuken op het dierenwelzijn bij twee bedrijven. Landbouworganisaties schetsen de uitdagingen waar de Vlaamse konijnenhouders voor staan en stellen dat Vlaanderen juist vooroploopt op het gebied van dierenwelzijn. De discussie komt op de vooravond van de door VLAM georganiseerde “Week van het Konijn”. 

25 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 25 januari 2024 21:53
Lees meer over:

De Vlaamse konijnenhouder staat in het oog van de storm. Waar een Kempense konijnenhouder vorige maand negatief in het nieuws kwam, was het deze week de beurt aan een konijnenhouder in Minderhout. Dierenrechtenorganisatie Ongehoord constateert op basis van undercover camerabeelden uit de stal dat de landbouwer het dierenwelzijn schaadt. Zo zou de huisvesting niet natuurlijk zijn en gaat de boer ruw om met zijn dieren.

Wij spraken de konijnenhouder eerder deze week toen hij juist door een Vlaamse krant was geconfronteerd met de beelden die waren opgenomen met illegaal geplaatste camera’s in de stal. Verscholen achter bosjes hadden medewerkers van de dierenwelzijnsorganisaties zelf met de hand video’s opgenomen bij het laden van de dieren op de vrachtwagen van het slachthuis. “Ik ben zwaar aangedaan door de schending van de privacy op mijn bedrijf en ga een klacht bij de politie indienen”, vertelde de boer toen. Inhoudelijk wilde ingaan op de beelden.

Ook boerenbelangenorganisaties reageren misnoegd op de inbreuk op de privacy en komen op voor de konijnenhouders die juist goed staan aangeschreven als het om dierenwelzijn gaat. “Wat ik mij afvraag, en dan gaat het niet enkel over de konijnensector, is waarom het allemaal verborgen moet gebeuren. Wij nodigen dierenrechtenorganisaties gerust uit om samen met ons dergelijke bedrijven te gaan bezoeken. Om zo samen te werken naar een beter dierenwelzijn”, reageert Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij Landsbond Pluimvee, eveneens belangbehartiger voor de konijnenhouderij.

Goed zorgen voor dieren is in het belang van de boer

Volgens Chombaere voldoet het bedrijf uit Minderhout aan alle regelgeving en zijn de voedsters zelfs al onderbracht in verrijkte parken, een huisvestingsvorm die feitelijk pas vanaf 1 januari 2025 verplicht is. Daarmee is het bedrijf dus voorloper. Bovendien is het in het belang van de boer om goed voor zijn dieren te zorgen, aldus de belangenvertegenwoordiger. “Als je niet goed voor je dieren zorgt, dan zal een kip geen eieren leggen, dan zal een braadkip geen goeie voederconversie neerzetten en dan zal dat konijn slechte worpen hebben.”

Het feit dat er konijnen met verwondingen zijn vastgesteld, is volgens hem ook niet uit te sluiten. “Als je 20.000 mensen bij elkaar zet, zoveel als konijnen dit bedrijf telt, zijn er ook ongetwijfeld mensen bij met blessures of andere zaken. Je kunt dat ook bij dieren niet 100 procent uitsluiten.”

Volgens Chombaere heeft de verspreiding van dit soort beelden een averechts effect en kan het dierenwelzijn juist onder druk komen te staan. “Het enige wat je met zo’n zaken gaat bekomen, is dat je de Belgische dierlijke productie naar nul gaat herleiden en je een verschuiving krijgt. Als wij het niet kweken, kweekt iemand anders het. Dan hebben we helemaal geen controle meer over hoe het eraan toegaat. Maar hier zijn we gigantische strenge eisen aan het stellen op het vlak van dierenwelzijn.”

Als voorbeeld wijst hij hierbij op “Bekegemse foie gras”, waarvan het bedrijf als laatste foiegrasproducent van Vlaanderen vorig jaar de deuren moest sluiten. "Dit terwijl de eendenkweker mee wilde werken aan een onderzoek naar andere manieren van voederen om het dierenwelzijn te verbeteren. Het gevolg is dat de productie nu in het buitenland plaatsvindt waar wij minder controle kunnen uitoefenen, terwijl de consument toch nog foie gras blijft eten.”

Dierenwelzijnsstandaarden hoogste in Europa

Ook Kurt Janssens van Boerenbond is niet blij met de campagne van dierenwelzijnsorganisaties waarbij mistoestanden met een vergrootglas uitgelicht worden en er voorbij gegaan wordt aan de strenge eisen die de Vlaamse wetgeving stelt op het gebied van dierenwelzijn. “Op het gebied van dierenwelzijn heeft onze konijnenhouderij de hoogste standaarden van Europa.”

De zelfvoorzieningsgraad in Vlaanderen ligt onder de 20 procent. Er is sprake van oneerlijke concurrentie omdat veel konijnen ingevoerd worden vanuit andere landen die aan minder hoge dierenwelzijnstandaarden voldoen.

Kurt Janssens - Boerenbond

De konijnenhouderij in Vlaanderen is de voorbije decennia sterk gekrompen en volgens Janssens telt ons land nog slechts tien professionele bedrijven. Als de nieuwe huisvesting voor voedsters verplicht wordt volgend jaar, verwacht hij dit aantal nog eens halveert. “De sector is sterk vergrijsd en het rendement is laag. Oudere landbouwers zullen de investering in nieuwe huisvesting daarom niet willen aangaan.”

Janssens wijst erop dat dat de zelfvoorzieningsgraad in Vlaanderen onder de 20 procent ligt. Volgens hem is er sprake van oneerlijke concurrentie omdat er veel konijnen ingevoerd worden vanuit andere landen die aan minder hoge dierenwelzijnstandaarden voldoen. Verder merkt hij nog op: “De marges voor de boer dalen steeds verder. Schaalvergroting van de bestaande bedrijven is noodzakelijk en dat ligt gezien het stikstofakkoord erg hoog.

Week van het Konijn

De teruggang in de Vlaamse konijnenproductie houdt gelijke tred met de dalende consumptie. Het jaarverbruik van de Vlaming daalde van 0,256 kilo in 2017 tot 0,179 kilo vorig jaar. Het vlees is vooral populair onder 65-plussers. Bij de jongere leeftijdsgroepen en gezinnen met kinderen is konijn minder populair”, constateert het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

De dalende consumptie is voor VLAM aanleiding om dit jaar voor het vierde keer de Week van het Konijn te organiseren waarbij de voordelen van konijnenvlees onder de aandacht worden gebracht. Daarbij wil het consumenten die kiezen voor konijnenvlees, sensibiliseren om te kiezen voor konijnenvlees van eigen bodem. Om jongeren de nodige inspiratie te geven, delen influencers tijdens de Week van het Konijn eigentijdse en makkelijke recepten met konijn. Ze informeren hun volgers ook over konijn van bij ons en geven tips om bij de aankoop parkkonijn te herkennen.

De Week van het Konijn loopt van 24 tot 31 januari. Tijdens de campagne wordt er veel verwezen naar www.konijn.be waar je kooktips, recepten en kookvideo’s met konijn terugvindt.

Bron: Eigen berichtgeving / Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek