header.home link

Derde meer inspecteurs dierenwelzijn

29 juni 2021

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) werft 11 extra medewerkers aan voor de Dienst Dierenwelzijn: een capaciteitsuitbreiding met 34 procent. “Globaal gezien slankt het personeelsbestand van de Vlaamse Overheid af, maar we maken een heel bewuste keuze om voor Dierenwelzijn juist méér mensen aan te werven”, zegt Weyts. “Zo verhogen we de slagkracht van de dienst Dierenwelzijn én de pakkans.”

Lees meer over:

Sinds 2014 is dierenwelzijn een Vlaamse bevoegdheid en wordt er stap voor stap werk gemaakt van een kordaat beleid. “De Vlamingen zien ook dat dierenwelzijn nu echt serieus genomen wordt en bezorgde burgers zetten dan ook sneller de stap naar de dienst Dierenwelzijn”, reageert minister Ben Weyts.

Het aantal meldingen van dierenmisbruik of dierenverwaarlozing steeg van 4.663 meldingen in 2016 naar 6.204 in 2020 (+33%). Het aantal controles door de Dienst Dierenwelzijn is nog sneller gestegen: van 2.862 controles in 2016 naar 6.097 in 2020 (+113%). Er werden ook steeds meer dieren in bescherming genomen: het aantal inbeslagnames evolueerde van 2.435 inbeslagnames in 2016 naar 4.109 in 2020 (+69%). “Een dierenwelzijnsbeleid dat populairder én kordater is, betekent kortom een pak meer werklast voor de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn”, klinkt het.

We willen alle meldingen kunnen opvolgen

Ben Weyts - Vlaams minister van Dierenwelzijn

De dienst krijgt daarom versterking van 11 extra medewerkers. Er komen onder meer extra inspecteur-dierenartsen, controleurs en administratieve ondersteuners bij. “Alle extra medewerkers worden nog dit jaar aangeworven: de eerste vacatures zijn al uitgeschreven”, laat Weyts weten. “De extra medewerkers zijn absoluut nodig om ons kordate beleid te kunnen bolwerken. We zijn ook op veel plaatsen aanwezig: zo werken we sinds oktober 2020 samen met 57 dierenartsen die in slachthuizen toezien op de behandeling van dieren. We willen alle meldingen kunnen opvolgen.”

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek