header.home link

Deadline kunstmestregister uitgesteld door technische problemen

12 mei 2021

Vanaf 15 april dit jaar zijn landbouwers en handelaars verplicht om hun kunstmestgebruik en kunstmeststromen in een digitaal register op het Mestbankloket door te geven. “Die gegevens moesten worden doorgegeven via het Mestbankloket tegen 15 mei 2021, maar de deadline wordt nu verlengd tot 31 mei 2021”, laat de Vlaamse Landmaatschappij weten. “Het uitstel komt er doordat het Mestbankloket kampt met technische problemen.” Landbouworganisatie Algemeen Boerensyndicaat is niet te spreken over de ‘chaos’ die er heerst bij de Mestbank.

Lees meer over:
kunstmest-tractor-inagro-1158

Het digitaal kunstmestregister kwam er op vraag van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Uit controles bleek dat een kwart van de landbouwers minder dan 80 procent van de gebruikte hoeveelheid kunstmest doorgeeft aan de overheid. “Er belandt dus meer kunstmest op de velden dan wordt aangegeven en dat is nefast voor de waterkwaliteit”, stelde Demir. Om de kunstmeststromen en het kunstmestgebruik beter in kaart brengen en een betere handhaving mogelijk maken, zijn alle handelaars van kunstmeststoffen en landbouwers verplicht om een accuraat digitaal kunstmestregister bij te houden.

Over hoe dat er uit moest gaan zien, is duchtig over gediscussieerd. Ook de deadline van de lancering van het digitaal kunstmestregister liep daardoor al vertraging op. Want zowel van de landbouworganisaties als van sectororganisaties Fegra, Vegrom en BelFertil kwam heel wat kritiek op het eerste voorstel van zo’n kunstmestregister. Minister Demir en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) kwamen met enkele versoepelingen, maar die werden niet echt gesmaakt door de criticasters.

Uitgelicht
Verschillende organisaties uit de brede landbouwsector hebben teleurgesteld gereageerd op de definitieve versie van het digitaal kunstmestregister. Eerder was er sectorbreed a...
30 maart 2021 Lees meer

Het digitaal kunstmestregister ging uiteindelijk op 15 april van dit jaar van start. “De Mestbank heeft nu beslist om de deadline voor het invullen van het kunstmestregister te verlengen voor de verhandelingen en het gebruik van kunstmest tussen 1 januari en 15 april 2021”, laat VLM weten. “De deadline ligt op 31 mei in plaats van 15 mei. Het uitstel geldt zowel voor de handelaars als voor de landbouwers.” Volgens VLM kampt het Mestbankloket met technische problemen.

Landbouworganisatie Algemeen Boerensyndicaat kan de ‘chaos’ maar moeilijk begrijpen. “De verhandelingen tussen 16 april en 30 april moeten dan wel weer binnen de maand geregistreerd worden”, klink het op Facebook. “Waar is de Mestbank in godsnaam mee bezig?”

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek