De ontbossing in Amazonegebied in Brazilië daalt, in Cerrado bereikt ze recordhoogte

De ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied toont een neerwaartse trend waarbij vorig jaar de helft minder gekapt werd dan in 2022. Maar die trend doet zich niet voor in de tropische savanne van de Cerrado, een ander cruciaal ecosysteem dat onder druk staat van landbouw en veeteelt.

15 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 15 januari 2024 20:44
Lees meer over:
amazonewoudbrazilieregenwoud-1280

Ontbossing

De ontbossing in het Braziliaanse Amazonewoud is vorig met de helft afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die de overheid heeft vrijgegeven. Het Braziliaanse National Space Research Institute (INPE) rapporteert dat vorig jaar een gebied van 5.152 vierkante kilometer (een gebied groter dan de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen samen) werd gekapt, het laagste cijfer sinds 2018. Dat is een aanzienlijke daling ten opzichte van 2022, toen werd 10.278 vierkante kilometer ontbost, het hoogste ooit gemeten.

Schermafbeelding 2024-01-09 160338
Schermafbeelding 2024-01-09 160409

Tijdens de regeerperiode van uiterst rechtse ex-president Jair Bolsonaro, een bondgenoot van de agro-industrie, sneuvelde jaarlijks zo’n 10.000 vierkante kilometer aan regenwoud. Bolsonaro voerde een gedoogbeleid uit inzake ontbossen en gaf voorrang aan "commerciële activiteiten" voor de economische ontwikkeling van het land.

De resultaten van het rapport zijn een opsteker voor de huidige linkse president Lula da Silva, die in januari 2023 de eed aflegde. Hij belooft tegen 2030 alle ontbossing in het Amazonewoud een halt toe te roepen. Het grootste regenwoud ter wereld speelt een cruciale rol in de strijd tegen de klimaatverandering, omdat bomen CO2 absorberen en vasthouden. 

In de schaduw van de ‘positieve’ cijfers voor het Braziliaanse Amazonewoud schuilen grote verliezen voor de Cerrado, een tropisch bos- en savannegebied ten zuiden van de Amazone. Daar werd vorig jaar een historisch grote oppervlakte omgezet naar gebieden voor landbouw en veeteelt, een toename van 43 procent. Het gebied verloor ruim 7.800 vierkante kilometer vegetatie, het grootste verlies sinds het begin van de metingen in 2018. In totaal bedroeg het vegetatieverlies voor het hele jaar in beide biomen 12.979,8 vierkante kilometer, een daling van bijna 18 procent vergeleken met 2022 (15.740,5 km²).

Milieugroeperingen verwijten de regering van Lula een oogje dicht te knijpen bij het schaden van de minder bekende savanne om de machtige landbouwindustrie in het land tevreden te stellen. Volgens experts wordt de verwoesting in zowel de Amazone als in de Cerrado voornamelijk veroorzaakt door de intensieve landbouw.

Brazilië wil landbouwareaal met 60 procent uitbreiden “zonder ook maar één boom te vellen”
Uitgelicht
Brazilië heeft een plan klaar om het landbouwareaal met 60 procent te vergroten, “zonder daarbij één boom te kappen”. Dat kondigde Braziliaans president Luiz Inácio Lula da Si...
30 november 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek