nieuws

Europa laat Italië overtollige wijn distilleren

nieuws
De Europese Commissie heeft beslist dat Italië dit jaar twee miljoen hectoliter wijn mag distilleren, voor gebruik als brandstof of voor industriële doeleinden. De grote industriële wijnbouwers in Italië hadden aan de alarmbel getrokken omdat zij vreesden voor grote productieoverschotten. De vraag in eigen land is sterk gedaald als gevolg van de stijgende wijnprijzen.
7 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
De Europese Commissie heeft beslist dat Italië dit jaar twee miljoen hectoliter wijn mag distilleren, voor gebruik als brandstof of voor industriële doeleinden. De grote industriële wijnbouwers in Italië hadden aan de alarmbel getrokken omdat zij vreesden voor grote productieoverschotten. De vraag in eigen land is sterk gedaald als gevolg van de stijgende wijnprijzen.

Volgens cijfers van de sectorvereniging van de wijnbouwers is de verkoop met maar liefst 11 procent gedaald dit jaar. In de jaren zestig dronk elke Italiaan gemiddeld 100 liter wijn per jaar, terwijl dat nu nog maar 50 liter is. De stijgende prijzen zouden de oorzaak zijn voor deze daling. De prijs van een fles rode of witte wijn van goede kwaliteit zou oplopen van 20 tot 50 euro. Een prijsniveau dat de Italianen blijkbaar minder zin geeft in wijn.

De prijsstijgingen zouden het gevolg zijn van een positief imagoprobleem. In de jaren negentig kenden de Italiaanse wijnen wereldwijd een groeiend succes. Vooral de duurdere kwaliteitswijnen als de Brunello, Sassicaia, Primitivo en Passito, raakten erg in zwang. Die trend zorgde ervoor dat alle wijnboeren meer kwaliteitswijnen gingen produceren en dat ze hun wijnen meestal ook wat duurder verkochten. Maar door de hoge prijzen daalt de vraag nu in eigen land, waardoor het er naar uitziet dat in 2005 te veel wijn zal geproduceerd worden. "Goede wijn maken is vandaag geen probleem, hem verkopen wel", zegt een verdeler van de befaamde Sassicaia.

Italië vreesde voor rampzalige gevolgen door de overproductie. Minister van Landbouw Gianni Alemanno had aan de Europese instanties steun gevraagd om een groot deel van de wijnoverschotten te laten omzetten in alcohol voor industrieel gebruik. De Europese Commissie gaat nu in op die vraag. Na Frankrijk (1,5 miljoen hectoliter), Spanje (4 miljoen hectoliter) en Griekenland (340.000 hectoliter), krijgt ook Italië de toelating om 2 miljoen hectoliter te distilleren. In Italië zou naar verwachting 52 miljoen hectoliter wijn geproduceerd kunnen worden.

Voor de twee vorige oogstjaren had Europa geen enkel land toelating gegeven overtollige wijn te distilleren. Nu zijn de productie en de import echter te veel gestegen. De wijn wordt opgekocht tegen 1,9 euro per procent alcohol en per hectoliter.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek