#CoronaCreativiteit: siertelers denken out-of-the-box

Net op het hoogtepunt van het jaar heeft de coronapandemie de verkoop van bloemen en planten doen stilvallen. Een zware klap voor de Belgische sierteeltsector, maar de sector blijft niet bij de pakken zitten. Zo lanceren een aantal lokale kwekers een eigen bestel- en leverdienst van bloemen en planten. AVBS en Steunpunt Korte Keten proberen dan weer een match te vinden tussen hoeveproducenten en siertelers zodat bloemen en planten ook in hoevewinkels worden kunnen verkocht.
30 maart 2020  – Laatste update 17 november 2020 9:19
Lees meer over:

Net op het hoogtepunt van het jaar heeft de coronapandemie de verkoop van bloemen en planten doen stilvallen. Een zware klap voor de Belgische sierteeltsector, maar de sector blijft niet bij de pakken zitten. Zo lanceren een aantal lokale kwekers een eigen bestel- en leverdienst van bloemen en planten. AVBS en Steunpunt Korte Keten proberen dan weer een match te vinden tussen hoeveproducenten en siertelers zodat bloemen en planten ook in hoevewinkels worden kunnen verkocht.

Dat de Belgische sierteeltsector de land- en tuinbouwsector is die zwaarst getroffen wordt door het coronavirus, is intussen duidelijk. Zowel de lokale afzet als de export zijn quasi volledig stilgevallen door alle maatregelen die de regering heeft genomen. En dat net in de aanloop naar het piekseizoen van Pasen, Moederdag, de communie- en lentefeesten en het ogenblik dat mensen terug in de tuin beginnen te werken.
 
De Belgische export van sierteeltproducten (excl. boomkwekerijproducten) bedroeg in 2018 nog € 501 miljoen maar 2020 wordt een rampjaar voor de kwekers. Vlaanderen telt 322 bedrijven met sierteelt in open lucht en 284 bedrijven met sierteelt in serres. Daarnaast zijn er nog 680 boomkwekerijen met productie in open lucht en 15 met productie in serres. Die worden dus allemaal bedreigd in hun voortbestaan. Boerenbond raamt het omzetverlies op 135 miljoen euro. Ondanks expliciete vraag bij de Europese landbouwcommissaris, komt de EU (nog) niet met steunmaatregelen voor deze sector, die in het verleden zelden of nooit aanklopte bij Europa voor steun.
 
Dat maakt dat de siertelers out-of-the-box moeten gaan denken, willen ze toch nog voor op zijn minst een klein deeltje van hun productie de nodige afzet vinden. “We moeten het heft in eigen handen nemen”, klinkt het bij The Green Community, een coöperatie van 13 lokale kwekers, die eind 2019 een initiatief lanceerden om sierteeltproducten die op een positieve, ethische en duurzame wijze worden geproduceerd dichter bij de mensen te brengen. Hun producten zijn met andere woorden plasticvrij, vrij van chemicaliën en geteeld met respect voor de teler.  
 
Door zijn missie voelt The Green Community zich geroepen om zelf een initiatief op poten te zetten. “In samenwerking met www.terrasplant.be bieden we vanaf nu online een mooi maar beperkt assortiment van planten, kruiden en groenten aan. Al deze producten zijn door onze telers met veel vakmanschap met respect voor natuur en mens gekweekt. Hoewel deze producten nog niet allemaal 100 procent geproduceerd worden volgens het DNA van The Green Community is er een engagement om dat op korte termijn te doen”, zegt Luc De Bruyne, één van de initiatiefnemers.
 
Iedereen kan dus vanaf nu bestellingen plaatsen voor duurzame en kwalitatief geteelde planten en bloemen alsook potgrond, kruiden en groenten. Die worden overigens aan huis geleverd.  De actie loopt onder het motto ‘Red de lente, koop planten veilig en lokaal!’ De participerende kwekers zijn onder meer Terrasplant uit Lochristi, De Mol-Verlee uit Lochristi, Deroose Plants uit Evergem,  OpPlant uit Opwijk, Decadt-Verhelst uit Staden, Verhelle uit Pittem, Willaert uit Roeselare, Dataflor uit Zonnebeke en Belgicactus uit Westerlo.
 
Ook in Vlaams-Brabant hebben enkele telers zich verenigd om hun bloemen te verkopen via een eigen webshop. Normaal verkoopt Filip Van Biesen uit Opwijk zijn bloemen via de Euroveiling in Brussel, maar daar ligt de klokverkoop stil. Een beperkt aantal bloemen kunnen wel nog geleverd worden, voornamelijk gericht op floristen die nog aan bestellingen aan huis leveren. “Maar het gaat slechts om een heel beperkt deel van onze productie. Dus toen mijn collega Johan De Proft die fresia’s en lathyrus teelt, bij mij kwam aankloppen met het idee van een webshop, zag ik daar wel iets in”, aldus Van Biesen.
 
In recordtijd is de webshop online en krijgen de telers er behoorlijk veel respons op. “De logistiek vormt de grootste uitdaging. Voorlopig beperken we daarom het aantal deelnemende telers en het aantal gemeenten waarin we aan huis leveren. Alle bloemen worden samengebracht en vertrekken vanuit één punt. De telers moeten er goed de aandacht bij houden en de juiste codes noteren op elke bestelling. Het is belangrijk dat alles mooi ronddraait, zodat de mensen tevreden zijn over de bloemen die ze thuis geleverd krijgen”, klinkt het.
 
Tot slot komt er ook steun van siertelers van collega-land- en tuinbouwers. “Menig hoeveproducent contacteerde ons de voorbije twee weken met de vraag of ze plantgoed van een teler in de buurt in hun winkel mochten aanbieden. We vinden deze solidariteit hartverwarmend en daarom hebben we samen met AVBS, Boerenbond, Ferm en VLAM een platform opgestart om hoevewinkels te ‘matchen’ met siertelers in hun buurt”, legt het Steunpunt Korte Keten uit.
 
Hoevewinkels mogen open blijven binnen de strenge coronamaatregelen omdat ze voeding verkopen. Mits een toelating detailhandel van het Voedselagentschap en een aanpassing in de kruispuntbank van ondernemingen mag iedere hoevewinkel ook aan assortimentsuitbreiding doen. In dat geval kunnen hoevewinkels ook andere producten waaronder plantgoed en sierteeltproducten aanbieden. “Eigen producten moeten wel het hoofdaandeel van de hoevewinkel blijven uitmaken”, waarschuwt het steunpunt.
 
Verschillende hoevewinkels in Vlaanderen bieden sinds een tweetal weken plantgoed aan in hun winkels. Om meerdere hoevewinkels te matchen met een nabijgelegen sierteler, stellen het Steunpunt Korte Keten en AVBS in samenwerking met Boerenbond, Ferm en VLAM een platform op. De bedoeling is dat geïnteresseerde hoevewinkels zich aanmelden via een formulier. Siertelers doen hetzelfde via de website van het AVBS. Achter de schermen wordt dan een match gezocht welke sierteler het makkelijkst planten kan leveren bij welke hoevewinkel. Beide partijen worden met elkaar in contact gebracht en kunnen een samenwerking opstarten. VLAM zet die samenwerking extra in de kijker op zijn website www.rechtvanbijdeboer.be.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek