#Coronacreativiteit: frietjes van aardappeloverschotten

Van 20 tot 30 juli toert Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant tien dagen lang met een mobiel frietkraam rond. Op het menu: frietjes van de aardappeloverschotten van boer Michel uit Kortenaken. “Hij staat symbool voor de vele boeren in België die met enorme overschotten zitten als gevolg van de coronacrisis”, klinkt het.
21 juli 2020  – Laatst bijgewerkt om 17 november 2020 9:16
Lees meer over:

Van 20 tot 30 juli toert Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant tien dagen lang met een mobiel frietkraam rond. Op het menu: frietjes van de aardappeloverschotten van boer Michel uit Kortenaken. “Hij staat symbool voor de vele boeren in België die met enorme overschotten zitten als gevolg van de coronacrisis”, klinkt het.

COVID-19 zorgt voor grote overschotten bij de aardappelboeren. Ook België, wereldwijd een van de grootste exporteurs van voorgebakken aardappelproducten, ziet enorm veel frietaardappelen verloren gaan. "Dat heeft grote economische gevolgen voor de aardappelboer", zegt Xenia Langen, van Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant.

"Daarnaast zien we een groeiende groep mensen die te weinig middelen heeft om zichzelf en hun gezin te voeden. Het project 'SatéV' van Riso Vlaams-Brabant verbindt deze twee problematieken en startte daarom de actie 'Red Patat Bernard'. Maar Boer Bernard werd op de valreep nog gered - hij wist zijn 300 ton aardappeloverschotten toch nog te verkopen - en daarom gaat de organisatie nu in zee met boer Michel Renders uit Kortenaken, die nog 150 ton aardappels op overschot heeft.

De coronacrisis heeft er bij boer Michel, net zoals bij alle andere boeren in België, stevig ingehakt. "Er zijn miljoenen kilo's aardappeloverschotten, waardoor de prijzen kelderen", getuigt Michel. "Zoveel overschot is niet alleen nu een probleem, maar ook voor de toekomst. Normaal verkopen we aardappelen aan 20 cent per kilo, nu zal dat aan 5 cent per kilo zijn voor de toekomstige oogst. Het is nu al een economische ramp. Als er nog een tweede coronagolf uitbreekt en er komt opnieuw een lockdown, dan is het helemaal gedaan.”

Er zullen volgens Michel hoe dan ook nog veel faillissementen volgen. “Ik ben dus heel blij en dankbaar dat ik werd gecontacteerd voor deze actie", vertelt boer Michel. "Al blijft het eerder symbolisch. Ik zit met 150 ton aardappelen op overschot, en voor de actie gebruiken we één ton. Als ik die andere hoop over 14 dagen niet kwijt ben geraakt, worden ze verkocht aan spotprijzen, om er veevoeder van te maken."
Michel staat symbool voor de vele boeren die de organisatie wil helpen. "Sociaal tewerkstellingsbedrijf Den Travak, dat door de crisis veel werk verloor, zal de aardappelen van boer Michel tot frietjes versnijden", vertelt Xenia Langen. "De frietjes verkopen we aan symbolische prijzen voor wie het financieel moeilijk heeft, en aan solidaire prijzen voor wie het beter heeft. Wie de solidaire prijs betaalt, steunt zo ons Robin Food project, waarbij we samen met partners voedseloverschotten verwerken tot bijvoorbeeld sappen en maaltijden voor mensen in een kwetsbare situatie.”

In mei toerde het frietkraam al rond in Kortenberg, nu komt het naar Leuven. “We willen mensen bewust maken van het probleem van voedseloverschotten en ze stimuleren om lokaal en seizoensgebonden te kopen”, zegt Xenia Langen. “Daarnaast steunen we mensen die het moeilijk hebben en die door de coronacrisis extra hard worden getroffen."

Data, locaties en prijzen van het mobiele frietkraam in Leuven vind je op www.risovlb.be.

Bron: HLN

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek