nieuws

Commissie velt hard verdict over energiesteun

nieuws
Een algemene verlaging van de belasting op olieproducten is niet gewenst, zo blijkt uit een rapport van de Europese Commissie. Die onderzocht ook de steun aan enkele specifieke sectoren zoals de landbouw. De Commissie is gekant tegen deze steunmaatregelen omdat het in vergelijking met veel andere sectoren niet gaat om sectoren die erg energie-intensief zijn, zo luidt het.
15 november 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:54
Het is niet correct dat hoge olieprijzen de overheid extra inkomsten bezorgen. De impact is zelfs negatief, door de lagere economische groei. Dit schrijft de Europese Commissie in een technisch rapport aan de ministers van Financiën. De Commissie nuanceert trouwens de huidige stijging van de prijzen.

Frankrijk heeft vorige maand gepleit voor een Europees optreden tegen de gevolgen van de hoge olieprijzen. Het land stond toen echter alleen, en de ministers van Financiën vroegen enkel aan de Commissie om een 'technisch rapport' te maken.

Dat rapport wordt maandagavond gepresenteerd aan de ministers van Financiën. De Commissie gaat wel verder dan een technische analyse. De conclusie is ronduit dat er geen algemene verlaging van de belastingen op olieproducten gewenst is. Wel moet Europa nog minder afhankelijk worden van energie. Een specifieke ingreep momenteel is voor de Commissie enkel eventueel nodig voor gezinnen met een laag inkomen.

De Commissie komt tot die conclusie vanuit de vaststelling dat de huidige prijsstijging beperkter is dan vroegere stijgingen. Dit neemt niet weg dat er een invloed is op de economische groei en de inflatie. Het rapport haalt het voornaamste argument van de Franse minister Nicolas Sarkozy onderuit. Dit stelt dat de nationale overheden de accijnzen kunnen verlagen, omdat ze toch al meer belastingopbrengsten halen uit de hogere olieprijs. Volgens de Commissie is dit slechts de helft van het verhaal. Door een lagere economische groei gaat de gestegen opbrengst van belastingen op petroleumproducten verloren. Per saldo verliest de overheid aan hogere olieprijzen, aldus het rapport.

De Commissie heeft ook de steun onderzocht aan enkele specifieke sectoren: landbouw, zeevisserij, wegtransport. Die sectoren krijgen nu al dikwijls specifieke steun. De Commissie is daar echter tegen omdat het niet gaat om sectoren die erg energie-intensief zijn, toch niet vergeleken met veel andere sectoren die geen steun krijgen.

Het laat zich raden dat de ministers van Financiën voorlopig geen beslissing zullen nemen over de hogere olieprijzen. Het huidige Nederlandse EU-voorzitterschap heeft zelfs helemaal niets voorbereid. Ook de hoge koers van de euro is volgens Europa niets om zich buitengewoon ongerust over te maken. Het Nederlandse voorzitterschap heeft dit dossier zelfs helemaal niet op de agenda gezet van de vergadering van de ministers van Financiën. Dat er achteraf verklaringen komen om de koersstijging af te remmen, valt echter zeker niet uit te sluiten.

Lees ook: Vilt-info: Land- en tuinbouwer is zuiniger met energie

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek