Cd&v en Open Vld op Agriflanders

Op de Agriflandersbeurs die donderdag van start gaat in Flanders Expo in Gent voeren de Vlaamse regeringspartijen Open Vld en cd&v een charme-offensief richting de boeren. Zo pleit Open Vld bijvoorbeeld voor meer rechtszekerheid in een nieuwe campagne.

12 januari 2023  – Laatste update 12 januari 2023 8:12
Lees meer over:

Dat de VLM niet aanwezig is met een stand op Agriflanders zorgde al voor vuurwerk in de commissie Landbouw. Ook Open Vld en cd&v zijn er vertegenwoordigd, terwijl N-VA dan weer ontbreekt. Beide partijen lijken van de gelegenheid gebruik te maken om de druk weer op te voeren over het stikstofakkoord.

“Vergunningen die verleend worden door een overheid moeten door diezelfde overheid nagekomen worden. Landbouwers hebben rechtszekerheid nodig om te kunnen ondernemen. Halverwege hun werk en investeringen een vergunning intrekken, dat kan enkel als de landbouwer daar zelf mee akkoord gaat”, klinkt het in een nieuwe campagne die de liberalen lanceren. Het is een niet mis te verstane verwijzing naar de rode lijst, een discussie die volgens de non-paper van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) grotendeels te herdoen is.

agrifl_v5

"Er moet meer respect en waardering zijn voor de land- en tuinbouwsector", zegt Robrecht Bothuyne van cd&v dan weer. “Maar met waardering alleen kopen land- en tuinbouwers niets. Agro-ondernemers moeten hun werk kunnen doen en daarmee hun brood verdienen. Met rechtszekerheid, zonder betutteling. Nu én in de toekomst. Land- en tuinbouwbedrijven, groot en klein, hebben meer zekerheid nodig. De gezinnen achter deze bedrijven, die met zorg en passie van hun beroep hun levenswerk maken, verdienen het om perspectief te hebben. Heldere regelgeving is het minste wat we hen kunnen bieden.”

Bothuyne kant zich ook expliciet tegen steeds groter wordende betutteling. “Wat de sector nodig heeft is perspectief en vertrouwen. Vertrouwen in de toekomst zodat jonge starters terug een toekomst zien. Vertrouwen ook in innovatie. Vlaanderen heeft de meest duurzame en performante landbouw ter wereld en daar willen we samen nog verder in verbeteren.”

Vlaams landbouwminister Jo Brouns (cd&v) zal donderdagavond de beurs officieel openen.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek