nieuws

"Campagne tegen ggo-voedsel veroorzaakt géén honger"

nieuws
Honger in Afrika heeft niets te maken met campagnes tegen ggo-voedsel. Dat zeggen actiegroepen in een reactie op de uitspraken die de Britse professor David King deed tijdens een internationaal congres over voedingstechnologie. Activisten in Zuid-Afrika blijven erbij dat ggo-gewassen in Afrika niet geteeld worden om mensen te voeden.
8 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Honger in Afrika heeft niets te maken met campagnes tegen ggo-voedsel. Dat zeggen actiegroepen in een reactie op de uitspraken die de Britse professor David King deed tijdens een internationaal congres over voedingstechnologie. Zij blijven erbij dat ggo-gewassen in Afrika niet geteeld worden om mensen te voeden, maar om biobrandstof, veevoeder of landbouwgewassen voor de export te produceren.

"Voedseltekorten in regio's zoals Afrika zijn deels het gevolg van de campagne tegen genetisch gemodificeerd voedsel", zei David King, directeur van de Smith School of Enterprise and the Environment (universiteit van Oxford) tijdens het World Congress of Food Science and Technology in Kaapstad. King voegde daaraan toe "dat veel Afrikaanse landen het idee hebben dat eten dat niet goed genoeg is voor Europeanen, ook niet goed genoeg is voor Afrikanen." King wees op het verschil tussen Europa, waar mensen vaak een keuze hebben tussen conventionele of genetisch gemodificeerde producten en Afrika, waar dat niet het geval is. "In Afrika mag je blij zijn met elk soort voedsel dat beschikbaar is", aldus King.

Activisten die internationaal campagne voeren tegen genetisch gemodificeerd voedsel zijn woedend om die beschuldigingen. Ook Zuid-Afrikaanse organisaties die tegen transgeen voedsel zijn, zoals South African Freeze Alliance on Genetic Engineering (Safeage), verwerpen Kings beweringen. "De voedseltekorten in Afrika hebben niets met de campagne tegen transgeen voedsel te maken" zegt Fahrie Hassan, woordvoerder van Safeage.

Volgens Hassan wordt de voedselonzekerheid grotendeels veroorzaakt door economische beleidsmaatregelen met strikte voorwaarden die de landen opgelegd krijgen als ze willen lenen bij de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds. "Veel regeringen van ontwikkelingslanden zijn daardoor gedwongen om hun boeren te vertellen dat ze landbouwproducten moeten produceren die bestemd zijn voor de export. Daardoor komt de productie voor lokaal gebruik in het gedrang", zegt Hassan. "Vervolgens dumpen Europese landen en de Verenigde Staten hun voedseloverschotten op de Afrikaanse markt, terwijl ze hun eigen boeren zwaar subsidiëren."

Mariam Mayet, directeur van het African Centre for Biosafety, zegt dat ondervoeding in Afrika niet alleen een gevolg is van voedseltekorten, maar ook van armoede. "Als je geen geld hebt om eten te kopen, maakt het niet uit hoeveel voedsel er beschikbaar is."  Bovendien, zegt ze, zijn de gewassen die de gentechindustrie in Afrika wil verbouwen, meestal niet bedoeld om de Afrikaanse bevolking te voeden. Het zou vooral gaan om gewassen voor de exportmarkt, gewassen die gebruikt worden voor biobrandstof en voor diervoeder voor Europa en China.

Mayet is ook verontwaardigd over Kings bewering dat Afrikaanse landen geen transgeen voedsel willen omdat ze zich laten beïnvloeden door de campagne tegen genetische manipulatie die zijn oorsprong in Europa en de VS heeft.  "King is zich er kennelijk niet van bewust dat Afrikanen gezond verstand hebben en zelf kunnen bepalen wat ze willen. Afrikanen hebben zelf een visie op transgeen voedsel en nemen dit soort beslissingen los van wat de Europeane vindenn", zegt Mayet.

Bron: Mondiaal Nieuws (www.mo.be)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek