Bulgarije stelt MKZ-besmetting vast op veebedrijf

Nadat in Bulgarije wilde zwijnen werden aangetroffen die besmet bleken met mond- en klauwzeer is in het oosten van het land nu ook MKZ bij 37 stuks vee aangetroffen. In totaal zijn 1.600 runderen in het gebied getest op MKZ. Het getroffen bedrijf ligt in de provincie Burgas, dicht tegen Turkije aan, waar MKZ-uitbraken met regelmaat voorkomen.
12 januari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Nadat in Bulgarije wilde zwijnen werden aangetroffen die besmet bleken met mond- en klauwzeer is in het oosten van het land nu ook MKZ bij 37 stuks vee aangetroffen. In totaal zijn 1.600 runderen in het gebied getest op MKZ. Het getroffen bedrijf ligt in de provincie Burgas, dicht tegen Turkije aan, waar MKZ-uitbraken met regelmaat voorkomen.

Als gevolg van de besmetting worden enkele honderden dieren geruimd. Vorige week raakte bekend dat jagers drie wilde zwijnen aantroffen die besmet waren met MKZ. De Europese Commissie stelde daarop een beschermingszone in. Vanuit het gebied mogen geen vee en dierlijke producten van gevoelige diersoorten vervoerd worden.

Welke gevolgen een MKZ-besmetting kan aannemen, blijkt in Zuid-Korea. Daar werden inmiddels al meer dan 1,3 miljoen dieren geruimd. Dat meldde het ministerie van Landbouw van Zuid-Korea tijdens een crisisbijeenkomst. Het gaat om 1,23 miljoen varkens, 107.500 runderen en 7.000 geiten en hertachtigen. De Koreaanse regering krijgt hevige kritiek over de aanpak van de ziekte omdat het virus zich nog steeds verspreidt.

De schade door de uitbraak wordt geschat op 685 miljoen euro. Ruim 2,15 miljoen stuks vee in zes provincies worden preventief gevaccineerd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. In het land zijn 112 bedrijven officieel besmet met mond- en klauwzeer, enkele tientallen bedrijven worden onderzocht. Zuid-Korea kampt ook met hoogpathogene vogelpest H5-N1.

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek