Botulisme eist paardenslachtoffers door besmet putwater
nieuwsEen uitbraak van botulisme sloeg dit voorjaar dodelijk toe in stal Austriahof in Beveren-Waas. Chris Van Wolvelaer en zijn zoon Wesley raakten in één klap al hun wedstrijdpaarden kwijt. Een besmetting van het putwater bleek de boosdoener. Volgens dierenarts Lefere van de universitaire dierenkliniek in Merelbeke is het bij dierenartsen algemeen bekend dat botulisme niet enkel vogels maar ook paarden en runderen kan treffen.
Botulisme is een vergiftiging die veroorzaakt wordt door bacteriën, veelal afkomstig uit kadavers van rottende dieren. Typerend zijn de verlammingsverschijnselen die niet door de bacterie zelf veroorzaakt worden, maar door het door die bacterie afgescheiden gif botuline. Dit veroorzaakt een blokkade van de signaaloverdracht van zenuw naar spier. "Van botulisme bij watervogels of vissen hadden wij al gehoord, maar wij wisten niet dat het ook paarden kon treffen. En dan nog wel via het putwater", jammeren de uitbaters van de sport- en fokstal.
Stal Austriahof uit Beveren-Waas telde begin dit jaar nog acht paarden. "In januari werd Aquarto, het negenjarig toppaard van onze stal, ziek. Op vrijdagmorgen at hij zijn hooi niet goed op en was hij wat lusteloos, 's avonds lag hij al plat. Zaterdag moesten we hem laten inslapen, zo snel gaat het”, zegt Wesley Van Wolvelaer.
Aanvankelijk werd gedacht dat het paard via het voordrooghooi botulisme had opgedaan. "Ik ben direct ander hooi gaan kopen, maar kort daarop moesten ook twee andere paarden uit de stal worden afgemaakt. Eén besmet paard overleefde dankzij een experimentele therapie met bloedplaatjes in de universitaire dierenkliniek van Merelbeke", aldus Van Wolvelaer.
Omdat de paardensterfte ook de milieudienst van Beveren verontrustte, kwam de dienst waterstalen nemen. "Mocht er een verontreiniging van het grondwater in het spel zijn, dan wilden wij dit weten", vertelt Satyam Maes van de milieudienst Beveren.
In het putwater werden twee bacteriën aangetroffen, clostridium en enterokokken, die de botulisme-uitbraak veroorzaakt hebben. Wellicht brachten uitwerpselen van besmette vogels de verontreiniging in het drinkwater van de paarden.
Volgens dierenarts Lefere van de universitaire dierenkliniek in Merelbeke is het bij dierenartsen algemeen bekend dat botulisme niet enkel vogels maar ook paarden en runderen kan treffen. "We treffen botulisme frequenter aan sinds paardenhouders hun dieren meer kuilvoeding en voordrooghooi geven. In de in plastic gewikkelde balen hooi kunnen kadavers van vogels of andere kleine diertjes sukkelen. Meestal zien wij een vijf à tien uitbraken per jaar, het blijft dus wel uitzonderlijk. De overlevingskansen voor de zieke dieren zijn miniem".
Bron: Gazet van Antwerpen