Bos+ en Greenpeace lanceren Bos Actie Fonds in strijd tegen ontbossing

Milieuorganisaties Greenpeace en BOS+ lanceren het Bos Actie Fonds. Dat fonds is voornamelijk bedoeld om lokale actiegroepen te ondersteunen bij juridische procedures tegen ontbossing. Dankzij het fonds kan iedereen die dat wil, financieel zijn steentje bijdragen.

1 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 1 maart 2024 10:43
Lees meer over:
houtkapboomstammenbos

Vorig jaar kwamen de organisaties met een rapport naar buiten waaruit bleek dat er dagelijks ongeveer een voetbalveld aan bos wordt gekapt. Dat terwijl Vlaanderen al een van de meest bosarme en verharde regio's van Europa is. "Gelukkig zijn er steeds meer moedige Vlamingen die de strijd aangaan tegen ontbossing in hun buurt. Ons nieuwe Bos Actie Fonds is er om hen te ondersteunen. Want bossen beschermen kost bloed, zweet en tranen, maar ook wel wat geld wanneer het tot een juridische procedure komt", stelt P hilippe Verbelen van Greenpeace.

Om die strijd te steunen, kan iedereen die dat wil, een financiële bijdrage leveren via de websites van Greenpeace en BOS+.

Daarnaast pleiten beide organisaties ook opnieuw voor een sterker wetgevend kader op Vlaams niveau. Van de volgende Vlaamse regering vragen ze dan ook een onmiddellijk moratorium op de vernietiging van de meest kwetsbare waardevolle bossen en een algemene ontbossingsstop tegen 2030.

Een voetbalveld minder bomen per dag, maar bos neemt toe in landbouwgebied
Uitgelicht
Hommeles om het Vlaamse boombeleid. Tussen 2001 en 2021 werd in Vlaanderen 5.088 hectare bos met vergunning gekapt. Dat komt overeen met gemiddeld 242 hectare per jaar of onge...
28 juni 2023 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek