header.home link

Bodem in Europa stuk minder droog dan vorig jaar, behalve in Spanje

De droogte in de bodem is op het Europese continent veel minder uitgesproken dan een jaar geleden, maar in Spanje is de situatie veel erger. Dat blijkt uit gegevens van de Europese klimaatdienst Copernicus, die het Franse persbureau AFP analyseerde.

15 mei 2023  – Laatste update 15 mei 2023 14:05
Lees meer over:

Ruim een kwart (27,68%) van het bestudeerde grondgebied - Europa en de Middellandse Zeekust - bevond zich tussen 21 en 30 april 2023 in een zogenaamde droogtesituatie. In de tien dagen voordien bedroeg dat percentage 27,52 procent, wat wijst op een stabiliteit. Ter vergelijking: op hetzelfde moment vorig jaar was de bodem in bijna de helft van de gebieden (47%) te droog.

Regiogebonden

Toch zijn er sterke regionale verschillen. Zo zijn de cijfers bijvoorbeeld veel slechter in Spanje, dat te kampen heeft met een van de ergste droogteperiodes uit zijn recente geschiedenis. Afgelopen maand werd 79,48 procent van het Spaanse grondgebied getroffen door droogte, 15 procent zit in een echte alarmtoestand.

De Spaanse regering heeft donderdag een noodplan ter waarde van twee miljard euro bekendgemaakt om de droogte het hoofd te bieden en de zwaar getroffen landbouwsector te helpen. Een groot deel van het geld zal worden gebruikt voor de aanleg van nieuwe infrastructuur om het watertekort in sommige gebieden aan te pakken.

Spanje trekt 2 miljard euro uit om droogte te bekampen
Uitgelicht
De Spaanse regering heeft groen licht geven voor een maatregelenpakket van 2,2 miljard euro om de strijd aan te gaan tegen de langer en erger wordende droogte, het watergebrek...
12 mei 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek