Beste Vlaamse varkensboer woont in Stavele
nieuwsVolgens de jury blinken Stefaan en Nele Butaye-Descamps uit door hun stielkennis, maar ook door de manier waarop zij groepshuisvesting in hun stallen in de praktijk omzetten. "Groepshuisvesting betekent dat drachtige zeugen niet meer in individuele boxen worden geplaatst tijdens hun zwangerschap", zegt Jan Roesems van Landbouwkrediet, één van de initiatiefnemers. "In dergelijke boxen kunnen zeugen zich niet natuurlijk bewegen, reden waarom de boxen op veel kritiek stuitten en uiteindelijk door de Europese Commissie verboden zijn".
Drachtige zeugen moeten nu in groep gehuisvest worden. Stefaan Butaye en Nele Descamps doen dat door hen in een goed verlichte en verluchte loods te plaatsen, waar zij twee grote ligbedden met stro hebben. Daar staan ook enkele voederautomaten waar de zeugen 24 uur op 24 terecht kunnen.
Vlaams minister-president Yves Leterme was verheugd de prijs te kunnen uitreiken aan het jonge koppel. "Zij vormen als het ware de verpersoonlijking van een aantal nieuwe accenten die in de varkensteelt moeten gelegd worden", zei hij. "Net als de andere genomineerden gaat het om een jong koppel, die symbool staan voor de verjonging van de gezinslandbouw. Maar zij combineren ook dierenwelzijn met kwaliteitsverbetering, twee aspecten die voor de toekomst van de varkensteelt cruciaal zijn. Wil de veeteelt gezond kunnen blijven, moeten we manieren vinden om het inkomen te verbeteren. Dat kan alleen door kostendrukking en kwaliteitsverbetering", aldus Leterme.
De Flanders Golden Pig Award werd in 1992 in het leven geroepen om het imago van de varkenssector te verbeteren, legt Jan Roesems uit. "Begin jaren negentig kende de sector veel problemen, onder meer door de varkenspest. Er was iets nodig om de varkenssector weer op een positieve manier in het nieuws te brengen, en samen met de andere sponsors hebben we in 1992 voor het eerst de Flanders Golden Pig Award uitgereikt. De genomineerden en de winnaars worden gekozen door een vakjury van professoren en mensen met ervaring in de varkenssector".
De prijs wil het beeld van de varkensboer niet alleen naar de buitenwereld verbeteren, maar ook binnen de sector, aldus Roesems: "De uitverkoren varkenshouder is een ambassadeur van de sector, hij heeft een voorbeeldfunctie. Maar aan de andere kant werkt de prijs ook motiverend voor de varkenshouders. Zo zien zij dat het loont om te investeren en zich te blijven inspannen voor hun bedrijf. Het is een erkenning van het harde werk dat zij leveren om op alle vlakken zo goed mogelijke resultaten neer te zetten".
Lees ook: geVILT: "Moderne varkensboer heeft rooskleurige toekomst"
Bron: Belga