BelOrta opent nieuw sorteercentrum met “technologische primeur” voor 60.000 ton hardfruit

Op de BelOrta-site in Borgloon werd vrijdag het gloednieuwe geautomatiseerde sorteercentrum voor appels en peren ingehuldigd. Met een capaciteit van 60.000 ton en een hoogtechnologische primeur is het project een belangrijke mijlpaal voor de Belgische coöperatie en de Belgische appel- en peersector. “Het biedt ons de kans om toe te treden tot een select gezelschap van mondiale vermarkters van appels en peren”, vertelt Dirk Bertels, voorzitter van BelOrta. 

28 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 28 augustus 2023 21:41
Belorta.sorteercentrum

Technologie  

BelOrta, de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België, heeft vrijdag een nieuw geautomatiseerd sorteercentrum voor appels en peren geopend in Borgloon. Het gebouw werd ontwikkeld met focus op centralisatie, automatisatie en logistieke optimalisatie. De innovatieve infrastructuur maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals optische en infraroodcamera’s voor een nauwkeurige interne en externe kwaliteitsbeoordeling. Het sorteercentrum pakt ook uit met een technologische primeur. De scaninstallatie die wordt gebruikt op de sorteerlijn van de peren is uniek in België. De peren worden na de eerste scan omgedraaid, waarna ze bij een tweede scan op de andere zijde gescreend worden op interne en externe kwaliteitskenmerken.  

 Het centrum beslaat een oppervlakte van 11.800 vierkante meter en heeft een capaciteit van 40.000 tot 60.000 ton appels en peren per jaar. “Het biedt ons de kans om toe te treden tot een select gezelschap van mondiale vermarkters van appels en peren”, vertelt Dirk Bertels, voorzitter van BelOrta. Het prijskaartje van het sorteerproject: 21 miljoen euro. “Het is een uniek project in West-Europa. We zetten een enorme stap vooruit in onze ambitie om nog beter te kunnen inspelen op de verwachtingen van onze hardfruittelers en vragen van onze binnen- en buitenlandse klanten”, vervolgt Bertels.  

 Philippe Appeltans, directeur van BelOrta, benadrukt dat de realisatie van dit sorteerproject het sluitstuk vormt in het verhogen van de commerciële slagkracht van BelOrta. “Naast het verder bundelen van het aanbod met de lopende integratie van de Belgische Fruitveiling, het inzetten op innovatie via nieuwe appel- en perenvariëteiten en -concepten, focussen we ook op nieuwe commerciële modellen waarbij just-in-time kunnen inspelen op marktopportuniteiten van cruciaal belang is. Nu beschikken we hiermee over op de nodige capaciteit, namelijk tot tien ton appels en acht ton peren per uur. Onze telers worden bovendien geconfronteerd met een steeds moeilijkere jaarrond beschikbaarheid aan voldoende arbeidskrachten. Via deze centrale sortering kunnen wij hun op dit vlak ontzorgen aan een zeer competitieve sorteerkost." 

Efficiëntie en duurzaamheid  

Het gebouw werd opgetrokken met focus op de ideale logistieke flow voor zowel mens als product en heeft als doel om operationele efficiëntie en optimalisatie te realiseren. Zo implementeert het project het efficiënt ruimtegebruik door het aanvoeren van verpakkingen vanuit de bovenliggende mezzanine. Het interne transport is ook minimaal omdat het sorteercentrum strategisch gelegen is naast de verpakkingsloods. Daardoor rijden er ook minder heftrucs rond, wat de veiligheid van de werknemers verhoogt. Er zullen zo’n 50 à 60 vaste en tijdelijke arbeidskrachten tewerkgesteld worden. 

Er werd ook gezocht naar een duurzame manier voor minimaal watergebruik. Via waterzuivering kan het water hergebruikt worden. Ook het regenwater van daken en verhardingen wordt opgevangen in een bufferbekken dat door de stad Borgloon werd aangelegd. De landbouwers kunnen, met oog op irrigatie, gebruik maken van dit water. Het regenwater wordt in het sorteercentrum ook gebruikt voor rotafvoer en sanitaire voorzieningen. Zonnepanelen met een capaciteit van 1,6 Megawattpiek dekken de volledige energiebehoefte van de sorteerfabriek. 

Minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) was naar Borgloon afgezakt voor de plechtige opening van het nieuwe sorteercentrum. Hij noemde het “een mijlpaal voor de Belgische appel- en peersector”. “De Vlaamse hardfruitsector heeft wat hobbelige jaren gehad, maar dit project toont aan dat we dankzij innovatie en samenwerking een leidende rol kunnen blijven spelen in Europa. Projecten als dit ondersteunen we dan ook graag via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid”, sprak Brouns. 

Bron: Eigen berichtgeving

Beeld: BelOrta

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek