Belgische zuivelbedrijven maken 6.000 ton meer mozzarella
De Belgische zuivelsector heeft vorig jaar zo'n negen procent meer mozzarella gemaakt dan in 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. In de totale Belgische zuivelproductie blijven consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten de belangrijkste categorie in productievolumes.
De Belgische bedrijven produceerden vorig jaar 68.570 ton mozzarella. In totaal klokte de Belgische kaasproductie af op 109.486 ton. Klassieke Gouda kende een daling met 17 procent tot 8.679 ton, verse kaas steeg met 5 procent tot 12.981 ton. De productie van geitenkaas steeg met 32,8 procent tot 9.782 ton.
De zachte uit Italië afkomstige mozzarella werd oorspronkelijk van buffelmelk gemaakt en is een belangrijke grondstof voor pizzabakkers. In het West-Vlaamse Langemark heeft Milcobel een grote fabriek voor mozzarella op basis van koemelk. De zuivelcoöperatie opende er onlangs nog een ‘Mozzarella Experience Centre’. In 2021 startte de groep "Laiterie des Ardennes" (LDA) in het Waalse Baudour een mozzarellafabriek op.
Consumptiemelk
Consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten blijven de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking uitgedrukt in volume eindproduct. In 2022 bedraagt de totale productie van consumptiemelk 818 miljoen liter.
Bij de consumptiemelk wordt halfvolle melk het meest geproduceerd, al daalt in vergelijking met de afgelopen vijf jaar de productie met negen procent. Opvallend is de stijging van karnemelk met 16 procent. Bij de melkdranken stijgt de productie van chocolademelk met 10 procent en is er 50 procent minder melk met vitamines geproduceerd.
Meer info op de website van Statbel.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving
Beeld: Milcobel