header.home link

Belgische zuivelbedrijven maken 6.000 ton meer mozzarella

De Belgische zuivelsector heeft vorig jaar zo'n negen procent meer mozzarella gemaakt dan in 2021. Dat blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. In de totale Belgische zuivelproductie blijven consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten de belangrijkste categorie in productievolumes.

1 juni 2023  – Laatste update 1 juni 2023 16:09
Lees meer over:
mozzarellaproductieLangemarkMilcobel

De Belgische bedrijven produceerden vorig jaar 68.570 ton mozzarella. In totaal klokte de Belgische kaasproductie af op 109.486 ton. Klassieke Gouda kende een daling met 17 procent tot 8.679 ton, verse kaas steeg met 5 procent tot 12.981 ton. De productie van geitenkaas steeg met 32,8 procent tot 9.782 ton.

De zachte uit Italië afkomstige mozzarella werd oorspronkelijk van buffelmelk gemaakt en is een belangrijke grondstof voor pizzabakkers. In het West-Vlaamse Langemark heeft Milcobel een grote fabriek voor mozzarella op basis van koemelk. De zuivelcoöperatie opende er onlangs nog een ‘Mozzarella Experience Centre’. In 2021 startte de groep "Laiterie des Ardennes" (LDA) in het Waalse Baudour een mozzarellafabriek op.

Consumptiemelk

Consumptiemelk, melkdranken en verse zuivelproducten blijven de belangrijkste producten in de Belgische zuivelverwerking uitgedrukt in volume eindproduct. In 2022 bedraagt de totale productie van consumptiemelk 818 miljoen liter.

Bij de consumptiemelk wordt halfvolle melk het meest geproduceerd, al daalt in vergelijking met de afgelopen vijf jaar de productie met negen procent. Opvallend is de stijging van karnemelk met 16 procent. Bij de melkdranken stijgt de productie van chocolademelk met 10 procent en is er 50 procent minder melk met vitamines geproduceerd.

Meer info op de website van Statbel.

Milcobel wil kennis delen met gloednieuw Mozzarella Experience Center
Uitgelicht
Milcobel groeide de voorbije jaren uit tot één van de topproducenten van mozzarella in Europa voor de voedingsindustrie. Als het aan de zuivelcoöperatie ligt, verstevigt ze di...
12 mei 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Beeld: Milcobel

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek