nieuws

Belgische melkveehouders betalen opnieuw superheffing

nieuws
Een aantal Belgische melkveehouders zal aan de Europese Unie opnieuw een superheffing moeten betalen omdat het quotum dat de Unie ons land oplegt op het vlak van melkleveringen, overschreden werd tijdens het voorbije boekjaar 2003-2004. In totaal hebben de Belgische melkveehouders 4,5 miljoen liter melk teveel geproduceerd. Negenhonderdeenenvijftig boeren zullen samen 1,7 miljoen euro boete moeten betalen. Dat meldt Boerenbond.
9 juli 2004  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:53
Een aantal Belgische melkveehouders zal aan de Europese Unie opnieuw een superheffing moeten betalen omdat het quotum dat de Unie ons land oplegt op het vlak van melkleveringen, overschreden werd tijdens het voorbije boekjaar 2003-2004. Dat meldt Boerenbond.

In totaal hebben de Belgische melkveehouders 4,5 miljoen liter melk teveel geproduceerd. Negenhonderdeenenvijftig boeren, namelijk zij die hun individuele quota hebben overschreden, zullen samen 1,7 miljoen euro boete moeten betalen, berekende de landbouworganisatie.

Het overschot is wel veel minder groot dan het jaar voordien. Toen werd het melkquotum overschreden met 23,3 miljoen liter en lag de superheffing in totaal op 8,5 miljoen euro. De Boerenbond spreekt dan ook van "een succes, hoe jammer ook voor de individuele boeren die een boete zullen moeten betalen". Woordvoerder Roger Saenen: "het gaat slechts om een overschrijding met 0,15 pct van het opgelegde quotum. Rekening houdend met het feit dat ons land ruw geschat 15.000 melkveehouders telt, die samen ruim een half miljoen koeien bezitten, toont aan dat de sector een zware inspanning heeft geleverd".

Een precieze verklaring voor het overschrijden van het quotum heeft Saenen niet. "Het probleem -om het cru uit te drukken- is dat koeien geen benzinepompen zijn die men zomaar afsluit, het gaat om biologische wezens". De woordvoerder beklemtoont ook dat 2003 een moeilijk melkjaar was, "gezien de warme en droge zomer waardoor het gras verschroeide, koeien moesten worden bijgevoerd en dus meer melk produceerden".

Ruim 950 melkveehouders zullen een heffing moeten betalen voor het overschrijden van hun quotum, gemiddeld gaat het om een 1.700 euro boete per bedrijf. "De heffingen zijn inderdaad niet min", aldus Saenen, die toegaf dat boeren op de hoogte zijn van hun individuele productiequota en dus niet voor verrassingen komen te staan.

Opvallend nog is dat het vooral Vlaamse melkveehouders (850) zijn die melkoverschotten hebben geproduceerd.

Bron: Belga

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek