nieuws

BASF en Monsanto vergroten samenwerking rond ggo's

nieuws
BASF en Monsanto breiden hun samenwerking bij de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde gewassen uit. Het in 2007 overeengekomen budget wordt verhoogd met 1 miljard dollar. Naast maïs, soja, koolzaad en katoen zullen de bedrijven voortaan ook samenwerken bij de veredeling van een transgene tarwe met een betere stresstolerantie.
9 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Chemiereuzen BASF en Monsanto breiden hun samenwerking bij de ontwikkeling van genetisch gemodificeerde gewassen uit. Het in 2007 overeengekomen budget wordt verhoogd met een nieuwe investering van 1 miljard dollar. Naast maïs, soja, koolzaad en katoen zullen de bedrijven voortaan ook samenwerken bij de veredeling van een transgene tarwe met een betere stresstolerantie.

BASF Plant Science en Monsanto werken al sinds 2007 samen bij de veredeling van maïs, soja, koolzaad en katoen. Het gezamenlijke budget bedroeg circa 1,5 miljard dollar. De uitbreiding van de samenwerking betekent een nieuwe investering van 1 miljard dollar en het verruimen van het onderzoek naar ggo-tarwerassen.

De bedrijven blijven onafhankelijk van elkaar hun deel van de veredelingsprogramma's voortzetten. BASF ontwikkelt mee de ggo-technologie, maar het zal Monsanto zijn die het zaaigoed op de markt brengt. De opbrengsten die daaruit voortvloeien worden gedeeld zodat Monsanto 60 procent ontvangt en BASF 40 procent.

De producten die uit de samenwerking voortkomen, zijn bedoeld voor de Noord-Amerikaanse en Australische markt. Volgens directeur technologische ontwikkeling Robb Fraley van Monsanto heeft de samenwerking in de laatste drie jaar veel vruchten afgeworpen. Fraley verwacht dat de bedrijven rond 2012 een ggo-maïsras kunnen introduceren met een grote droogteresistentie.

De eerste genetisch gemodificeerde tarwe-variant bereikt volgens Fraley de markt naar verwachting pas in 2020. Het doel is om tot nieuwe tarwerassen te komen die onder stressvolle omstandigheden een hogere opbrengst leveren.

Voorzitter Peter Eckes van BASF-onderdeel Plant Science noemt de samenwerking met het Amerikaanse Monsanto belangrijk voor de Duitse chemiereus. De uitbreiding van het onderzoek naar tarwe is volgens Eckes relevant omdat tarwe na maïs het meest verhandelde gewas ter wereld is. Het verbruik van tarwe wordt in de toekomst nog groter omdat in landen als China en India mensen steeds meer brood eten, aldus Eckes.

Bron: Agrarisch Dagblad/AgriHolland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek