Alle Nederlandse kippen moeten weer binnen blijven

De Nederlandse landbouwminister Carola Schouten voert de ophokplicht weer in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. Dat gebeurde na een besmetting met de vogelgriep in Zeewolde in Noord-Nederland.

26 oktober 2021  – Laatst bijgewerkt om 26 oktober 2021 19:53
Lees meer over:

De zeer besmettelijke variant van de vogelgriep (H5), die tot ernstige ziekte of sterven bij vogels leidt, is aangetroffen bij een leghennebedrijf in Zeewolde. De 36.000 dieren op het bedrijf worden geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Ophokplicht

Maar het virus is ook al op andere plekken opgedoken. „Met het oog op de uitbraak in Zeewolde, toenemende vondsten van dode wilde vogels in Noord-Nederland én besmette wilde vogels in Duitsland, stelt minister Schouten een landelijke ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee”, aldus het ministerie. „Dit gebeurt om het risico op insleep van het vogelgriepvirus uit wilde vogels bij bedrijven in Nederland te verkleinen.”

Het ministerie van Landbouw meldt dat er in een straal van 3 kilometer van het besmette bedrijf in Zeewolde zes andere pluimveebedrijven zijn gevestigd. Er wordt nu onderzocht of daar ook sprake is van vogelgriep. In een zone van 10 kilometer liggen nog negen andere bedrijven. Voor die pluimveehouders geldt een vervoersverbod. Dat betekent dat er onder meer geen pluimvee, eieren of mest mag worden vervoerd dat afkomstig is van die bedrijven. Dierentuinen, kinderboerderijen en houders van hobbyvogels moeten hun dieren afschermen, om te voorkomen dat ze in contact komen met zieke wilde vogels.

FAVV

Bij het Federaal Voedselagentschap (FAVV) reageren ze dat er voorlopig geen impact is op de situatie in België: “We volgen de situatie wel van nabij op en als het nodig is zullen we de maatregelen opschalen en daarover communiceren. We roepen wel alle wandelaars op om het te melden als ze dode wilde (water)vogel vinden via het gratis telefoonnummer 0800/99 777. Op die manier kan snel een eventueel onderzoek worden opgestart. Om te voorkomen dat het virus verspreid wordt, is het aangeraden om de vogels niet aan te raken.”

Bron: Nieuwe Oogst / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek