header.home link

Agrokompas moet landbouwers naar juiste hulp wijzen

7 juni 2022

Ook Ferm zet de schouders onder het actieplan van de Vlaamse overheid om het mentaal welbevinden van de landbouwers te verbeteren. Het digitaal platform Agrokompas moet landbouwers helpen in hun zoektocht naar professionele hulp.

Lees meer over:

“Landbouwers vragen niet makkelijk hulp. Zij rechten eerder de rug en doen weer voort. Maar soms is het aangewezen om professionele hulp te willen en te durven vragen. Dat is op zich geen makkelijke stap”, zegt Nik Van Gool, nationaal voorzitter van Ferm, “Ook de weg vinden naar het geschikte hulpverleningsaanbod is geen evidentie. Die drempel wil Ferm wegwerken met het Agrokompas. Onze tool moet boerinnen en boeren helpen om sneller de juiste professionele hulp te vinden in het bestaande aanbod.”

 Landbouwers kunnen bij het Agrokompas terecht voor vragen rond hulp voor zichzelf, hulp voor hun gezin of hun bedrijf, maar evengoed voor hulp voor iemand anders. Door het beantwoorden van een checklist krijgen ze meteen een overzicht van instanties of organisaties die de gepaste hulp kunnen verlenen. Deze vragen bestrijken een brede problematiek en kunnen bv. gaan over fysische en psychische problemen, spanningen in het gezin, opvoeding, opleiding, maar evengoed over overnames, pensioen, verzekeringen, financiën. Het Agrokompas bevat ook een toolbox met methodieken om de weerbaarheid en het welbevinden te verhogen. 

Uitgelicht
Jo Brouns, de nieuwe Vlaamse minister van Landbouw, heeft dinsdag een actieplan gelanceerd om het mentaal welzijn bij de landbouwers te verhogen. Het stikstofakkoord was alwee...
24 mei 2022 Lees meer

De vlotte toegang tot het hulpverleningsaanbod is een belangrijke uitdaging. Maar ook het hulpaanbod zelf is voor verbetering vatbaar, vindt Ferm. “De professionele hulpverleners moeten meer kennis en voeling krijgen met de specifieke situatie in de land- en tuinbouw. Het aanspreekpunt voor land- en tuinbouwers in nood (Boeren op een Kruispunt) biedt alvast goede perspectieven.”

De zorg voor het welbevinden van boerinnen en hun gezin was altijd al een speerpunt van de werking van Ferm voor agravrouwen. “We helpen boerinnen om problemen bespreekbaar te maken en zo aan hun veerkracht te werken. Niets is zo belangrijk als communicatie: luisteren en praten in een veilige omgeving. Wij moedigen boerinnen, samen met hun boeren,  aan om te netwerken en te ontmoeten. Dat is de kern van onze werking.”

 Meer info op www.agrokompas.be

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek