“Agrovoedingsbedrijven behoren traditioneel tot de publiekstrekkers”

De door Voka georganiseerde Open Bedrijvendag trok dit weekend meer dan een half miljoen bezoekers in Vlaanderen en Brussel. Onder de 263 bedrijven die hun deuren hadden opengesteld ook een aantal agrovoedingsbedrijven, zoals onderzoekinstelling Inagro, fruitbedrijf Devos, zuivelbedrijf A-ware, aardappelverwerker Warnez en graanverwerker Maselis. Door hun deuren open te stellen, wilden de bedrijven het publiek een kijkje achter de schermen laten nemen en mogelijke werknemers engageren.

2 oktober 2023  – Laatst bijgewerkt om 2 oktober 2023 20:17 Jerom Rozendaal
Lees meer over:
OpenBedrijvenDag2023-2775

Vooral de agrovoedingsbedrijven hebben veel bezoekers getrokken. Dat is altijd al zo geweest”, vertelt Inge Claerhout directeur van Voka Open Bedrijvendag, een jaarlijks event waarbij bedrijven hun deuren open zetten voor het grote publiek. Dit jaar, tijdens de 33ste editie van het publieksevent, deden 263 bedrijven mee, waaronder Inagro, Royal A-ware, Devos Group, Ganda, Goodlife Foods, Maselis en slagerij Mortier.

“Elke sector is de moeite waard om te tonen, maar voeding blijft een essentieel onderdeel van onze basisbehoeftes”, verklaart  Claerebout waarom er traditioneel ook veel agrovoedingsbedrijven mee doen aan het Voka-event. Ook heeft zij een verklaring voor de traditioneel goed opkomst bij voedingsbedrijven.  “De bezoeker blijft geïnteresseerd in de weg die de producten afleggen vooraleer ze in de supermarkt of op de eettafel terechtkomen.”

Inagro toont onderzoeksprojecten

Onder de deelnemende bedrijven ook Inagro, het West-Vlaamse praktijkcentrum dat onderzoek verricht in de land- en tuinbouw. “Wij wilden het grote publiek kennis laten maken met het innovatieve onderzoek in onze sector. Daarbij wilden we ook de inspanningen die onze boeren en tuinders leveren om dagelijks vers, kwalitatief voedsel te produceren onder de aandacht te brengen, net als de uitdagingen waar zij mee kampen”, vertelt Celine Simoen, verantwoordelijk voor de organisatie bij Inagro.

OpenBedrijvenDag2023-2511
OpenBedrijvenDag2023-2586

Met zo'n 3.000 bezoekers was de dag volgens Simoen uiterst geslaagd. De onderzoeksinstelling had een parcours van zo’n twee kilometer uitgestippeld langs verschillende afdelingen, van insectenkweek tot de hydroteelt van prei, champignonteelt en verschillende eiwitteelten. Onderwerpen als precisielandbouw en het belang van een goede bodemstructuur kwamen op een laagdrempelige manier aan bod. “We merkten uit de vele vragen dat bezoekers veel interesse hadden.”

Op zoek naar personeel

Fruitbedrijf Devos Group uit Bekkevoort deed volgens eigen zeggen mee om omwonenden kennis te laten maken met het bedrijf. Het bedrijf heeft 300 hectare eigen boomgaarden en specialiseert zich daarnaast in bewaring, verpakking en export. Zo kan het 20 miljoen kilo fruit bewaren in 80 koelcellen en kan het tot 350 ton per dag sorteren en verpakkingen. “Mensen denken bij een fruitbedrijf vaak aan een boomgaarden waar fruit geplukt wordt, maar er komt veel meer bij kijken”, vertelt Kaisia Vanhumbeeck HR-verantwoordelijke van het familiebedrijf.

Devos

Er was een goede reden waarom Vanhumbeeck de verantwoordelijkheid over de organisatie van het event kreeg. “Een tweede motivatie om mee te doen, was om het bedrijf in de picture te zetten bij potentiële werknemers”, vertelt Vanhumbeeck. Het bedrijf werkt met 250 seizoenarbeiders en heeft 60 medewerkers vast op de loonlijst staan. “We zijn op zoek naar tien extra vaste arbeidskrachten van kok, tot vrachtwagenchauffeur, mechanieker en productiemedewerker.”

Het fruitbedrijf trok zo’n 5.000 bezoekers die langs drie routes over het bedrijf gingen. Een route ging door de sorteringsruimte, een andere route was meer georiënteerd naar de fruitteelt zelf en de derde route ging door de stallen. “De stallen van Devos Stable, ook een onderdeel van ons bedrijf”, preciseert Vanhumbeeck, de schoonzus van de gelauwerde springruiter Pieter Devos.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek