Afrikaanse varkenspest heeft ook Duitse deelstaat Nedersaksen bereikt

Op een varkensboerderij in de Duitse deelstaat Nedersaksen is een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) bevestigd. Het gaat om een boerderij in het district Emsland, op zo’n 15 kilometer van de grens met Nederland.

4 juli 2022  – Laatst bijgewerkt om 4 juli 2022 20:55

Volgens het regionale ministerie voor Landbouw is het voor het eerst dat de varkenspest in Nedersaksen is vastgesteld. "Helaas was het een kwestie van tijd voordat de varkenspest ook Nedersaksen zou bereiken. Dit is een harde, emotionele klap voor varkensboeren in onze deelstaat", zei minister Barbara Otte-Kinast.

Op de getroffen boerderij worden 280 zeugen en 1.500 biggen gehouden. De autoriteiten hebben dit weekend alle dieren laten afmaken. Rondom het bedrijf is een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld, waarin een vervoersverbod geldt en waar bedrijven worden gescreend. Hoewel de zones niet in Nederlands grondgebied liggen, roept de Nederlandse overheid varkenshouders op om extra alert te zijn voor verschijnselen van de ziekte en om alle bioveiligheidsmaatregelen strikt na te leven. “Zo geldt een verplichte tweede reiniging en desinfectie van vervoersmiddelen die zijn gebruikt voor transport van evenhoevigen naar Duitsland en die terugkeren in Nederland”, klinkt het. “Voor bezoekers van natuurgebieden of bedrijven is het van belang dat zij geen varkensproducten achter laten in de natuur of bij een varkenshouderij.”

De Afrikaanse varkenspest werd op 10 september 2020 voor het eerst vastgesteld in Duitsland, bij een wild zwijn in Brandenburg. Sindsdien zijn uitbraken bevestigd in de deelstaten Brandenburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren en Saksen.

Het gaat om een virale infectie bij varkens die bijna altijd dodelijk en ongeneeslijk is. Er bestaat geen vaccin dat de dieren preventief kan beschermen. De ziekte kan worden overgedragen van dier op dier of via besmette oppervlakten. De Afrikaanse varkenspest is niet besmettelijk of gevaarlijk voor mensen.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek