Vlaming bezorgd om stress bij opgehokte kippen
nieuws"Hoe men zou kunnen vaststellen dat een kip depressief geworden is, weet ik niet", zegt de onderzoekster. "Maar het is juist dat de dieren snel lijden aan stress. Dat geldt zeker voor leghennen. Omdat die zo geselecteerd zijn tot een soort topatleten in het leggen van eieren, zijn ze ook kwetsbaarder. Net als menselijke topatleten, die ook gevoeliger zijn voor veranderingen in hun omgeving".
Maar ook scharrelkippen ontsnappen niet aan de stress. "Kippen die het niet gewoon zijn om altijd binnen in een hok te zitten, beginnen zich te vervelen. En raken uiteindelijk zodanig gestresseerd dat ze agressief worden", zegt Frans Smets. De man is keurmeester, kippenkweker met dertig jaar ervaring, lid van een vereniging die Belgische neerhofdieren promoot en lesgever 'ecologisch kippen houden'. "Kippen plots wegsteken in doorgaans te kleine slaaphokjes, is zoveel als ze in de gevangenis steken. De frisse lucht, het goede eten en het verse groen moeten ze plots missen".
Om verveling en vervolgens agressief gedrag te vermijden, zijn er enkele mogelijke oplossingen. "In Nederland zijn extra maatregelen uitgevaardigd om de kippen bezig te houden zodat ze zich niet bezondigen aan kannibalisme. Dat gebeurt door allerlei spullen zoals speelgoed in hun hok te gooien". Frans Smets heeft andere ideeën voor het geval dat zijn erf tot risicogebied zou worden uitgeroepen. "Dan hou ik puur de rassen in stand. Ik kies er dan de schoonsten uit en de rest gaat naar de slacht".
Dierenrechtenorganisatie BLID pleit er intussen voor dat burgemeesters enige soepelheid aan de dag leggen voor hobbyisten die hun kippenhokken tijdelijk willen uitbreiden. Aan de sp.a werd reeds de vraag gesteld om hun burgemeesters hiertoe op te roepen.