"Vlaams koolzaadareaal vertienvoudigd tot 800 ha"

nieuws
De teelt van energiegewassen in Vlaanderen kent een spectaculaire opmars. De oppervlakte winterkoolzaad in Vlaanderen is in een jaar tijd vertienvoudigd van 80 naar 800 hectare. Landbouwers kunnen sinds dit jaar een extra premie opstrijken als hun koolzaad geperst wordt tot olie voor de productie van biodiesel. Het bericht staat te lezen in De Tijd.
2 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
De teelt van energiegewassen in Vlaanderen kent een spectaculaire opmars. De oppervlakte winterkoolzaad in Vlaanderen is in een jaar tijd vertienvoudigd van 80 naar 800 hectare. Landbouwers kunnen een extra premie opstrijken als hun koolzaad geperst wordt tot olie voor de productie van biodiesel. Het bericht staat te lezen in De Tijd.

Volgens een Europese richtlijn moet tegen eind dit jaar 2 procent van de brandstoffen in Vlaanderen biologisch zijn, tegen 2010 al 5,75 procent. Daarom tracht de overheid de productie van biobrandstoffen aan te moedigen. De federale overheid moet nog de uitvoeringsbesluiten publiceren van de goedgekeurde accijnsvrijstelling. De Vlaamse minister van Landbouw, Yves Leterme (CD&V) belooft in zijn beleidsbrief 'Landbouw' bijkomende ondersteuning voor de teelt van energiegewassen.

De interesse van de landbouwers neemt snel toe. De oppervlakte ingezaaid koolzaad stijgt deze winter van 80 naar 800 hectare, zo blijkt uit ramingen van de Afdeling Monitoring & Studie van de Vlaamse administratie Land- en Tuinbouw. "Veel landbouwers proberen de teelt op hun bedrijf uit", zegt afdelingshoofd Dirk Van Gijseghem. Per hectare koolzaad krijgt de teler 45 euro bovenop de normale Europese landbouwsteun van gemiddeld zo'n 350 euro per ha. Het geld wordt wel pas betaald nadat het koolzaad geperst is tot olie voor biobrandstof.

Met 800 hectare koolzaad heeft Vlaanderen nog een lange weg te gaan. De Lijn wil 5 procent van haar bussen op biodiesel laten rijden. Daarvoor is zowat 2.800 hectare koolzaad nodig. Om 5 procent van het dieselverbruik in Vlaanderen uit koolzaadolie te halen, is 117.000 hectare nodig. Dat is bijna een vijfde van het Vlaamse landbouwareaal. Verwacht wordt dus dat een aanzienlijk deel van het nodige koolzaad zal worden ingevoerd.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek