Vanden Avenne: "Anderen moeten fouten wegfilteren"
nieuwsIn de productielijn bij PB Gelatins waar varkensbeenderen worden gebruikt om gelatine te maken, wordt zoutzuur aangewend om het vet uit de beenderen te extraheren. Bij het productieproces van zoutzuur bij moederbedrijf Tessenderlo Chemie ontstaan onder meer dioxines die door middel van filters uitgezuiverd worden. Een slechte werking van die filters veroorzaakte een dioxinevervuiling die op 25 januari aan het licht kwam in ons land. Een 400-tal veebedrijven werden tijdelijk geblokkeerd. Boerenbond raamt de geleden schade op ruim anderhalf miljoen euro.
Meteen nadat de bron van de vervuiling gekend was, diende Bemefa klacht in tegen Tessenderlo. In geVILT verhulde directeur-generaal Yvan Dejaegher niet dat de ambigue houding van de chemiesector ten aanzien van het GMP-systeem moeilijk verteerbaar is voor de mengvoedersector. Die gaat de collegas uit de voedingsindustrie en de chemische nijverheid eerstdaags uitnodigen om de aanpak aan de bron te verbeteren door de actieplannen inzake voedselveiligheid op elkaar af te stemmen.
Patrick Vanden Avenne slaat en zalft: "Eens te meer moesten we vaststellen dat diegenen die onze sector graag de zwarte piet toespelen, zelf een rode kaart verdienen. Het wordt de hoogste tijd dat zij voor eigen deur vegen en hun fouten daadwerkelijk wegfilteren. Daarbij rekenen we op een constructieve dialoog. Het zou te jammer zijn dat de enige vorm van interactie met deze sectoren de uitwisseling van juridische conclusie wordt.
De Bemefa-voorzitter was wel onverdeeld positief over het werk van het Voedselagentschap tijdens de crisis. Hij looft de forse en kordate aanpak die ervoor gezorgd heeft dat de schade tot het minimum beperkt is gebleven.
Lees ook: Interview: Yvan Dejaegher: "Tessenderlo Chemie zag GMP niet zitten"