nieuws

"Suikerhervorming kost Belgische boeren 40 miljoen"

nieuws
Rekening houdend met de voorgestelde suikerhervorming door de Commissie zal het netto-verlies voor de Belgische suikerbiettelers 6,5 euro per ton bieten bedragen of gemiddeld 400 euro per ha suikerbieten. Dat betekent ongeveer 40 miljoen euro verlies voor de Belgische landbouwers. Dat antwoordde federaal landbouwminister Laruelle op een parlementaire vraag van VLD-volksvertegenwoordiger Guido De Padt.
3 januari 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Rekening houdend met de voorgestelde suikerhervorming door de Commissie zal het netto-verlies voor de Belgische suikerbiettelers 6,5 euro per ton bieten bedragen of gemiddeld 400 euro per ha suikerbieten. Dat betekent ongeveer 40 miljoen euro verlies voor de Belgische landbouwers. Dat antwoordde federaal landbouwminister Laruelle op een parlementaire vraag van federaal VLD-volksvertegenwoordiger Guido De Padt.

In haar antwoord wijst Laruelle erop dat daarnaast ook rekening moet gehouden worden met de mogelijke effecten van het voorstel op de individuele productie van suikerbieten en van de waardevermindering in kapitaal van de verworven bietenquota op de bedrijven. De momenteel voorhanden studies voorspellen een gemiddeld te verwachten daling van het bruto-saldo van 5 à 10 procent.

"Het werkelijk arbeidsinkomen van de bietentelers zou nog sterker kunnen dalen, vooral voor bedrijven met een relatief groot suikerbietenareaal en voor bedrijven die in de gespcialiseerde productiezones gevestigd zijn", aldus Laruelle. In het algemeen zouden de gevolgen van de hervorming op het vlak van inkomen sterk kunnen verschillen tussen de gewesten, de landbouwstreken en individuele bedrijven onderling.

In het eerste voorstel van de Commissie is sprake van een daling van de minimumprijs voor suikerbieten met 37 procent en van een slechts gedeeltelijke compensatie daarvan door directe inkomenssteun. Het Europese bietenquotum zou met 16 procent dalen en de exportsubsidies worden nagenoeg afgeschaft. Dit voorjaar zal de Commissie formele voorstellen voorleggen aan de EU-landbouwministers. Op de ministerraden van juli en november liepen de meningen over de eerste voorstellen flink uiteen. Ons land gaf te kennen voorstander te zijn van een geleidelijke hervorming.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek