Stichting Van Noppen stelt hoop in voedselagentschap

De Stichting Dr. Van Noppen hield dit weekend in Leuven een studiedag over de voedselveiligheid. Het Federaal Voedselagentschap stond extra in de schijnwerpers.
27 november 2000  – Laatste update 4 april 2020 14:25
De Stichting Dr. Van Noppen hield dit weekend in Leuven een studiedag over de voedselveiligheid. Het Federaal Voedselagentschap stond extra in de schijnwerpers.

'Om het Federaal agentschap voor de voedselveiligheid kans op slagen te geven, is een goede samenwerking met justitie essentieel', zegt Flor Van Noppen, broer van de vermoorde veearts Karel Van Noppen. Blijkbaar zit het wantrouwen tegenover justitie bij de Stichting zeer diep. Ook weduwe Mieke Hendrickx haalde uit naar het gerecht. 'Advocaten, betaald met geld uit illegale, malafide praktijken, maken misbruik van allerlei juridische spitsvondigheden om hun cliënten de verdiende straf te laten ontlopen. Als hiertegen niet snel efficiënt wordt opgetreden, zullen de nefaste gevolgen alsmaar groter worden', waarschuwt ze.

De Stichting Van Noppen pleit er ook voor dat het Federaal Agentschap de integrale ketenbewaking in kaart brengt. Op die manier zouden de zwakke schakels ontdekt kunnen worden. Ook dient de inspectie uitgebreid te worden.

Luc Beernaert, hoofd van de Federaal Voedselagenstschap, was ook aanwezig op de studiedag. Hij wil dat niet enkel de overheid betaalt voor de financiering, maar ook de bedrijven uit de sector. 'Er zijn veel meer middelen nodig dan vandaag beschikbaar om een afdoende controle te organiseren', zegt Beernaert.

Een alternatieve mogelijkheid voor de financiering is dat de bedrijven mee betalen, naar analogie van het bonus-malussysteem bij autoverzekering. 'Bedrijven die de regels naleven, krijgen een lager tarief opgelegd dan bedrijven die daar niet in slagen.'

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek