"Rendement koolzaad zal afhangen van steunpremies"
nieuwsWegens de marginale graanprijzen hebben boeren de neiging om steeds meer aardappelen en groenten te telen bij gebrek aan waardevolle alternatieven. Door het overaanbod kelderen de marktprijzen. De optie om energieteelten te kweken, kan de landbouwsector ademruimte geven. Maar als in het Gentse havengebied een bio-ethanolfabriek opgestart wordt, zou het toch een gemiste kans zijn om de ethanol alleen maar te halen uit ingevoerde maïs of tarwe, waarschuwt het ABS.
Adriaens ziet het meeste brood in de koolzaadpiste "omdat de landbouwbedrijven hier het actiefst bij betrokken kunnen worden". Koolzaad is een eerder gemakkelijke en vrij goedkope teelt die soepel in een teeltrotatie kan ingezet worden, hoewel niet met suikerbieten en koolgewassen. Het is een winterteelt, waardoor beteelde0 bodems extra beschermd worden tegen erosie. Het schroot als nevenproduct is een eiwitrijk veevoeder dat ook kan gebruikt worden in biomethanisatie-procédés, luidt het.
"Als we het saldo van de olie en het schroot optellen, kunnen we net de kosten dekken", aldus Adriaens. "Het rendement zal dus afhangen van steunpremies, hetzij gewone toeslagrechten hetzij braakleggingspremies. Bovendien zou de mogelijkheid moeten bestaan om een Europese verwerkingspremie te bekomen zoals bij de vlasverwerking. Pas dan wordt de teelt echt interessant".
Als er voor 2006 koolzaad moet gezaaid worden, moet de overheid wel erg snel te werk gaan. Koolzaad moet immers tijdens de nazomer worden ingezaaid. In de tussentijd verwacht het ABS van de overheid naast de nodige premieregelingen ook een volledige accijnsvrijstelling voor biobrandstoffen en een stadsbussenproject op koolzaadolie dat kan zorgen voor een gegarandeerde afzet in de opstartfase.