Protocol export varkensvlees naar China ondertekend

Federaal landbouwminister Sabine Laruelle heeft in Peking met haar Chinese ambtsgenoot een protocol ondertekend waardoor in de toekomst Belgisch varkensvlees naar China kan worden uitgevoerd. Het protocol bepaalt het kader inzake administratieve en sanitaire vereisten. "De Chinese markt biedt grote kansen voor onze varkenssector", meent Laruelle.
8 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48
Lees meer over:

Federaal landbouwminister Sabine Laruelle heeft in Peking met haar Chinese ambtsgenoot een protocol ondertekend waardoor in de toekomst Belgisch varkensvlees naar China kan worden uitgevoerd. Het protocol bepaalt het kader inzake administratieve en sanitaire vereisten. "De Chinese markt biedt grote kansen voor onze varkenssector", meent Laruelle.

Aan het protocol is vijf jaar voorbereiding door het Voedselagentschap vooraf gegaan. Van doorslaggevend belang was een positieve audit die vorig jaar werd uitgevoerd door het Chinese agentschap dat bevoegd is voor kwaliteitsbewaking. De werkwijze van het Voedselagentschap kreeg van de Chinezen goede punten, in het bijzonder op het vlak van controles.

De Chinese autoriteiten zullen nu controles uitvoeren bij de Belgische exporteurs die plannen hebben om varkensvlees naar China te exporteren. Vorig jaar werden in 47 Belgische slachthuizen in totaal meer dan tien miljoen varkens geslacht. De zelfvoorzieningsgraad van ons land voor varkensvlees bedraagt meer dan 200 procent, en dus is het vinden van afzetmarkten van cruciaal belang.

Laruelle heeft van haar bezoek aan Peking gebruik gemaakt om nog drie andere exportdossiers aan te kaarten. Ook voor de uitvoer van peren naar China wil de regering zo snel mogelijk een protocol ondertekenen. De twee andere dossiers gaan over de uitvoer van sperma van het Belgisch witblauw en van levende varkens. China toont zich volgens de MR-minister in elk van de dossiers bereid tot samenwerking met ons land.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek