nieuws

Poolse fruitboeren vinden geen seizoensarbeiders

nieuws
In de Vlaamse fruitsector wordt meer en meer gewerkt met Poolse en Litouwse seizoensarbeiders. Opmerkelijk is dat de Poolse fruitboeren tegelijkertijd kampen met een gebrek aan seizoensarbeiders. Vooral bij producenten van zachtfruit zou het tekort nijpend zijn. Poolse plukkers lonken naar het westen terwijl de toestroom aan arbeidskrachten uit Oekraïne en Wit-Rusland uitgedoofd is door de strenge controles langs de buitengrenzen van de Europese Unie.
4 juli 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
In de Vlaamse fruitsector wordt meer en meer gewerkt met Poolse en Litouwse seizoensarbeiders. Opmerkelijk is dat de Poolse fruitboeren tegelijkertijd kampen met een gebrek aan seizoensarbeiders. Vooral bij producenten van zachtfruit zou het tekort nijpend zijn. Het Poolse verbond van fruitte­lers heeft vorige week een verzoek aan de gemeentes gestuurd om meer werkwilligen te sturen, aldus het Agrarisch Dagblad.

Jaarlijks werken zo’n half miljoen Polen in de seizoensarbeid. Maar de klad zit er in omdat velen hopen om in het westen aan de bak te raken. In Polen be­draagt het uurloon voor een seizoensarbeider tussen de 61 en 74 eurocent. Vooraleer Polen lid werd van de Europese Unie kwamen er arbeidskrachten uit Oekraïne en Wit-Rusland om te helpen bij de fruitoogst. Maar dat is verleden tijd aangezien streng toegekeken wordt langs de buitengrenzen van de Europese Unie.

"Ik zal niet ontkennen dat wij ieder jaar ’agrotoeristen’ uit oos­telijk gelegen landen inhuurden om te komen plukken, maar nu zijn de grenzen dicht en hebben we een tekort aan handen", luidt het bij het verbond van fruitkwekers. De Poolse boeren betalen zo weinig omdat ze zelf de buikriem moeten aanhalen. Zo is er bij­voorbeeld een overproductie van het aantal rode bessen en onder­vinden producenten van frambo­zen zware concurrentie uit Ser­vië.

Poolse producenten van zachtfruit hebben hun productie opgevoerd tijdens de oorlog in Joegoslavië in de jaren negentig. "Nu de situatie daar steeds meer normaliseert, moeten wij niet meer rekenen op hoge prij­zen voor dat fruit", aldus Jan Swietlik van het landbouwecono­misch instituut (IERiGZ) in Warschau.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek