Ontwerpresolutie EU bekampt antibioticaresistentie

Overmatig gebruik van antibiotica wordt beschouwd als een risicofactor die tot resistentie kan leiden. Paolo de Castro, voorzitter van de Landbouwcommissie in het Europees Parlement, stelde daarom een ontwerpresolutie voor die het gevaar van de overdracht van dieren naar mensen van antibioticaresistente ziekten moet inperken.
13 april 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59
Lees meer over:

Bijna de helft van de antibiotica in Europa wordt voorgeschreven aan dieren. Overmatig gebruik van antibiotica wordt beschouwd als een risicofactor die tot resistentie kan leiden. Paolo de Castro, voorzitter van de Landbouwcommissie in het Europees Parlement, stelde daarom een ontwerpresolutie voor die het gevaar van de overdracht van dieren naar mensen van antibioticaresistente ziekten moet inperken.

Zowel bij mens als dier wordt al jaren gewaarschuwd voor het overmatig gebruik van antibiotica. Antibiotica worden bij dieren niet enkel gebruikt voor de behandeling van zieke dieren, maar ook ter preventie van ziekten en voor de stimulatie van de groei. Het overmatig gebruik van antibiotica vormt een groeiend probleem voor de Europese dier- en volksgezondheid. De weerstand tegen antibiotica is immers identiek voor mensen en dieren.

Overschotten van antibiotica kunnen ook gevonden worden in voedsel afkomstig van dieren. Hoewel het voedsel strenge controles ondergaat, kan dit een belangrijke factor zijn voor de overdracht van de resistentie voor antibiotica. De overdracht kan ook plaats vinden bij huisdieren, zoals honden of katten, die als reservoir kunnen dienen en de resistentie kunnen overdragen.

Om te vermijden dat er in de toekomst geen effectieve microbacteriële behandelingen meer zijn en om antibiotica te behouden als een effectief wapen tegen ziekten bij dieren en mensen, is de eerste stap de vermindering van het gebruik ervan.

De ontwerpresolutie van de Landbouwcommissie van het Europees Parlement roept op tot een goede datacollectie en analyse van de verkoop van producten van dierenartsen en het gebruik ervan op dieren. In de resolutie wordt ook aanbevolen om onderzoek te doen naar het fokken van dieren zonder het gebruik van antibiotica. Dat betekent meer onderzoek naar alternatieven zoals vaccinatie, bioveiligheid en het kweken van dieren met een hogere weerstand.

Regelmatig toezicht en controle op antibiotica bij zowel voedselproducerende dieren als bij gezelschapsdieren, achten de parlementsleden noodzakelijk. Tot slot wordt een "verantwoord gebruik van antibiotica bij dieren" aanbevolen en "meer opleiding en informatie voor dierenartsen en landbouwers om de ontwikkeling van antibioticaresistentie tegen te gaan".

Meer info: Ontwerpresolutie antibioticaresistentie

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek