Nederland brengt duurzame landbouw in kaart
nieuwsDe Nederlandse glastuinbouw heeft de voorbije 20 jaar het energiegebruik per eenheid product gehalveerd. Toch beantwoordt de energie-efficiëntie nog niet aan de vooropgestelde doelstellingen. Dit heeft te maken met toenemende belichting en het achterblijvend gebruik van duurzame energiebronnen.
Door dalende opbrengstprijzen lopen de financiële resultaten in de melkveehouderij de jongste jaren terug. Veel bedrijven investeren daarom minder dan wenselijk zou zijn. Het aantal bedrijven daalt en daarmee ook de werkgelegenheid. Eén melkveebedrijf op vijf haalt in Nederland een deel van zijn inkomen uit een of andere vorm van verbreding. Door schaalvergroting en het mestbeleid neemt het zomerstalvoederen toe ten koste van de weidegang.
De varkenshouderij heeft vanuit economisch oogpunt een aantal slechte jaren achter de rug. De Nederlandse varkenshouderij verloor marktaandeel in de EU. Op het vlak van milieu en dierenwelzijn doen zich geleidelijk verbeteringen voor, maar de druk vanuit de samenleving voor nog strengere normen blijft groot. Knelpunten zijn het nog bescheiden aandeel zeugen in groepshuisvesting en de grote afstanden waarover geëxporteerde dieren vervoerd worden.
In het agrocomplex blijft de toegevoegde waarde toenemen. Steeds meer is die gebaseerd op de verwerking van buitenlandse grondstoffen. Daardoor blijft de werkgelegenheid in de voedingsindustrie op peil.
Meer informatie: Duurzame landbouw in beeld