"Mestoverschotten kunnen opnieuw toenemen"
nieuwsDe Vlaamse mestoverschotten vielen in 2003 terug tot 6 miljoen kg fosfaat en 21 miljoen kg stikstof. Dat is veel minder dan het overschot drie jaar eerder: 36 miljoen kg fosfaat en 51 miljoen kg stikstof. Cijfers voor 2004 zijn nog niet bekend. "De kans is klein dat die neerwaartse trend zich op dezelfde exponentiële wijze doorzet", zegt Sibylle Verplaetse, voorzitter van het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) en tevens diensthoofd bij de Mestbank.
Verplaetse meent dat de overschotten zich niet zullen stabiliseren op het niveau van 2003. In de eerste plaats omdat de nutriëntenhaltes van de bedrijven veel hoger liggen dan de productie in 2003. Dat jaar bedroeg de mestproductie in Vlaanderen 63 miljoen kg fosfaat en 197 miljoen kg stikstof, terwijl de toegekende mestrechten 79 miljoen kg fosfaat en 197 miljoen kg stikstof toelaten. Dat betekent dat veehouders hun productie de komende jaren op wettelijke basis hun productie nog kunnen verhogen.
Een tweede onzekere factor is de hoeveelheid mest die straks nog toegelaten zal zijn op Vlaamse bodem. Nu al is bijna de helft van de oppervlakte 'kwetsbaar' en dus gebonden aan extra strenge bemestingsnormen. De vrees leeft dat een Europees geding tegen ons land dit jaar uitmondt in een veroordeling die de volledige inkleuring als kwetsbaar gebied oplegt in het kader van de nitraatrichtlijn.
Op een aantal ogenblikken in het jaar kan er soms een beperkt en tijdelijk mesttekort zijn. Maar op jaarbasis blijft Vlaanderen vooralsnog kampen met een structureel overschot. Volgens Verplaetse blijft het dan ook noodzakelijk dat Vlaanderen werk maakt van mestverwerking. "Alle tekenen wijzen erop dat het aantal vergunningsaanvragen voor installaties stijgt. Hier en daar zie je ook coöperaties opduiken. Er is de voorbije jaren al heel wat kennis vergaard. Nergens anders wordt zo veel energie in mestverwerking gestoken als in Vlaanderen. Neen, doemscenario's zijn niet aan ons besteed".