Interne verdeeldheid Veterinair Comite omtrent diermeel

Het voorstel van de Europese Commissie om per 1 januari voorlopig de verwerking van diermeel in het voer van alle dieren te verbieden, zal maandag worden voorgelegd aan de ministers van landbouw, zo heeft de Europese Commissie meegedeeld. De experts uit de lidstaten verenigd in het Permanent VeterinairComité (PVC), kwamen er donderdag niet uit.
1 december 2000  – Laatste update 4 april 2020 14:25
Dierenmeel: Veterinair Comité raakt er niet uit Het voorstel van de Europese Commissie om per 1 januari voorlopig de verwerking van diermeel in het voer van alle dieren te verbieden, zal maandag worden voorgelegd aan de ministers van landbouw, zo heeft de Europese Commissie meegedeeld. De experts uit de lidstaten verenigd in het Permanent Veterinair Comité (PVC), kwamen er donderdag niet uit.

Het voorstel van de commissarissen Byrne (Volksgezondheid) en Fischler (Landbouw), in de strijd tegen de dollekoeienziekte BSE kreeg niet de vereiste meerderheid in het PVC. De noordse landen verzetten zich ertegen, aldus bronnen binnen de commissie.

Het eventueel totaalverbod op diermeel (gemalen karkassen), dat wordt gezien als de belangrijkste besmettingshaard van BSE, geldt in beginsel voor zes maanden. Frankrijk en Duitsland hebben de vergaande en kostbare maatregel al omarmd na de recente ontdekking van gevallen van BSE. Wetenschappers vonden het verbod alleen nodig in landen die kampen met de gekkekoeienziekte, maar Byrne en Fischler wilden een Europese regeling.

Een ander voorstel van de commissarissen om alle ingewanden als zogeheten risicomateriaal aan te merken en daarom niet meer te gebruiken voor veevoerproductie, kreeg wel voldoende steun in het PVC. Daarom gaat deze maatregel per 1 januari 2001 in.

De regel geldt voor organen als hart, magen en nieren die bijvoorbeeld tot kattenvoer verwerkt worden. De Commissie moet daarover nog beslissen maar dat is een formaliteit.

De landbouwministers zullen verder praten over een verplichte BSE-test voor alle slachtrunderen ouder dan dertig maanden. Dieren die niet worden onderzocht, moeten worden vernietigd.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek