nieuws

"Gunstige mestevolutie deels miskend door Mestbank"

nieuws
Uit het jaarlijkse voortgangsrapport van de Mestbank blijkt dat de Vlaamse nutriëntenproductie het voorbije jaar andermaal daalde, terwijl de export en verwerking stegen. "Globaal concludeert de Mestbank dat er nog een op te lossen Vlaams mestprobleem is van 6 miljoen kg fosfaat en 21 miljoen kg stikstof, waarmee ze het signaal van het terrein over een mogelijk mesttekort negeert", zegt Bert Bohnen deze week in Boer&Tuinder.
12 november 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Uit het voortgangsrapport 2004 van de Mestbank blijkt dat de Vlaamse nutriëntenproductie het voorbije jaar andermaal daalde, terwijl de export en verwerking stegen. "Globaal concludeert de Mestbank dat er nog een op te lossen Vlaams mestprobleem is van 6 miljoen kg fosfaat en 21 miljoen kg stikstof, waarmee ze het signaal van het terrein over een mogelijk mesttekort negeert", reageert Bert Bohnen deze week in Boer&Tuinder.

De voorbije 5 jaar daalde het mestoverschot fors. De overtollige fosfaten daalden van 35 miljoen kg in 1999 naar 6 miljoen kg in 2004. Het overschot aan nitraten zakte van 56 miljoen kg in 1999 naar 21 miljoen kg vorig jaar. Het voorbije jaar nog is de nutriëntenproductie in Vlaanderen met 8,5 miljoen kg stikstof en ruim 3 miljoen kg fosfaat gedaald. De export en verwerking namen toe met bijna 2 miljoen kg stikstof en 2 miljoen kg fosfaat.

Het driesporenbeleid van de overheid levert tot hiertoe vooral succes op bij de eerste pijler, de aanpak aan de bron. Betere voedertechnieken en aangepaste voeders, de nutriëntenhalte en de vrijwillige afbouw van de veestapel scoorden 2,3 keer beter dan de doelstellingen vooropstelden. De oordeelkundige bemesting en ook de veelbesproken mestverwerking hinken nog achterop.

Uit het Voortgangsrapport van de Mestbank moet alvast blijken dat het nog te vroeg is voor euforie. Vlaanderen telt nog altijd zo'n 7.200 landbouwbedrijven die gemiddeld 600 kg fosfaat overbemesten. "De teneur van het rapport is negatief omdat de Mestbank zijn eigen aangiftecijfers schijnt te wantrouwen", aldus Bohnen. "Verder miskent de Mestbank ten dele de inspanningen van de sector door de uitgangssituatie van het huidige MAP te verlagen en de gebruiksmogelijkheden op Vlaamse grond te minimaliseren".

Lees ook: geVILT: "Mestbeleid nog niet rijp voor grote versoepeling"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek