Fiat voor veldproef met plaagresistente ggo-aardappel
nieuwsUGent, ILVO, VIB en HoGent hebben van de federale ministers Paul Magnette en Laurette Onkelinx (PS) toelating gekregen om een tweejarige veldproef uit te voeren met genetisch gemodificeerde aardappelen die bestand zijn tegen de aardappelplaag, veroorzaakt door phytophthora infestans. De ziekte brengt elk jaar om en bij de 55 miljoen euro schade toe aan de aardappelteelt in België.
Na een genuanceerd positief advies van de Bioveiligheidsraad zetten de federale ministers van Leefmilieu en Volksgezondheid het licht op groen voor een veldproef met ggo-aardappelen die resistent zijn tegen de aardappelplaag. De onderzoekers willen met de veldproef bijdragen tot een meer duurzame aardappelteelt in België. De bestrijding van phytophthora infestans vergt immers de inzet van gewasbeschermingsmiddelen op grote schaal, terwijl opbrengst- en bewaarverliezen niet uit te sluiten zijn zodat de globale kost voor de aardappelsector in de miljoenen euro's oploopt.
De grootschalige teelt van resistente aardappelen zou volgens biotechnologen kunnen leiden tot 80 procent reductie van het gebruik van schimmelbestrijdende middelen in de aardappelteelt. "Genetische modicatie als methode voor het inbrengen van resistentiefactoren heeft als voordeel dat er meerdere resistentiefactoren tegelijkertijd en in één stap kunnen worden geïntroduceerd, zónder dat dit gepaard gaat met verlies van raseigenschappen", verklaart het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). "Het grootste verschil met wat er vandaag aan traditioneel resistente rassen beschikbaar is, is dat we ook lijnen bekijken die meerdere resistentiefactoren bezitten, waardoor de resistentie een veel duurzamer karakter krijgt", zegt professor Godelieve Gheysen van de UGent.
De aardappelveldproef is een gezamenlijk project van de Universiteit Gent, het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO), het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Hogeschool Gent. Tegelijk met het verwerven van de vergunning lanceert het veldproefconsortium ook een website en een brochure met meer informatie over plaagresistente aardappelen. "We grijpen de veldproef ook aan om met iedereen over dit soort aardappelen in dialoog te treden: van landbouwer tot consument en van milieu-activist tot politicus. Zodat iedereen zelf de aardappelen op hun eigenschappen kan beoordelen", aldus Gheysen.
Intussen werd ook het verslag van de publieksraadpleging over de aanvragen voor een veldproef met ggo-aardappelen gepubliceerd. De raadpleging van het publiek vond plaats van negen november tot acht december 2010. Er werden in totaal 1.688 reacties ontvangen. De verslagen vermelden de meest voorkomende opmerkingen en vragen van het publiek met hun bijhorende antwoorden. Die verslagen maakten deel uit van het dossier dat werd overgemaakt aan de bevoegde federale ministers die dus nu hun fiat geven voor de veldproef.
Meer info: website over plaagresistente aardappelen & verslagen publieke raadpleging