EU besteedt 214 miljoen euro aan dierziektebestrijding

De EU maakt 214 miljoen euro vrij voor de strijd tegen dierziekten. EU-commissaris John Dalli is tevreden dat de lidstaten de aandacht voor dier- en volksgezondheid niet laten verslappen. "De Europese inspanningen hebben reeds geresulteerd in het terugdringen van BSE, salmonella, blauwtong, varkenspest, vogelgriep en brucellose", illustreert Dalli het belang.
14 november 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:02
Lees meer over:

De EU maakt 214 miljoen euro vrij voor de strijd tegen dierziekten. EU-commissaris John Dalli is tevreden dat de lidstaten de aandacht voor dier- en volksgezondheid niet laten verslappen. "De Europese inspanningen hebben reeds geresulteerd in het terugdringen van BSE, salmonella, blauwtong, varkenspest, vogelgriep en brucellose", illustreert Dalli het belang van diergezondheidsprogramma's.

De EU heeft 138 diergezondheidsprogramma's van de lidstaten geselecteerd die volgend jaar gefinancierd kunnen worden. Er wordt 65 miljoen euro vrijgemaakt voor de bestrijding van rundertuberculose in vijf lidstaten en voor het screenen van runderen op BSE en kleine herkauwers op scrapie krijgen de lidstaten 54 miljoen euro aan ondersteuning.

Het fonds voor blauwtong daalt van 97 miljoen euro in 2010 naar 7 miljoen euro in 2012 omdat lidstaten van verplichte naar vrijwillige vaccinatie overgestapt zijn. Ook varkenspest komt nog amper voor zodat 3,7 miljoen euro volstaat voor 2012. Het aantal salmonellabesmettingen daalt elk jaar met enkele duizenden gevallen. In 2012 wordt nog 16 miljoen euro vrijgemaakt voor bestrijdingsprogramma's. De lidstaten blijven waakzaam voor vogelgriep en worden daarin voor 2,3 miljoen euro ondersteund.

Tot slot trekt de EU 11,5 miljoen euro uit voor noodmaatregelen in diverse lidstaten en 890.000 euro voor Bulgarije omdat het land in 2011 kampte met verschillende uitbraken van mond-en-klauwzeer.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek