nieuws

Duitsland produceert kwart van alle varkensvlees in EU

nieuws
Ongeveer 40 procent van de Europese landoppervlakte wordt benut door land- en tuinbouwers, zo blijkt uit het cijfermateriaal van Eurostat over landbouw en visserij. Frankrijk, Duitsland en Polen produceren samen bijna de helft van alle graan in de EU. Duitsland produceert een kwart van alle varkensvlees, terwijl pluimvee- en vleesveehouderij beter verspreid zitten in Europa.
10 november 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:02

Ongeveer 40 procent van de Europese landoppervlakte wordt benut door land- en tuinbouwers, zo blijkt uit het cijfermateriaal van Eurostat over landbouw en visserij. Frankrijk, Duitsland en Polen produceren samen bijna de helft van alle graan in de EU. Duitsland produceert een kwart van alle varkensvlees, terwijl pluimvee- en vleesveehouderij beter verspreid zitten in Europa.

Eurostat bundelde recent cijfermateriaal van de 27 EU-lidstaten en de EFTA-staten Noorwegen en Zwitserland om een overzicht te geven van de land- en tuinbouw in Europa. Granen vormen het belangrijkste landbouwgewas in de EU, zo blijkt. Gemiddeld produceerden de 27 lidstaten circa 300 miljoen ton granen per jaar in de periode 2008 tot 2010. Frankrijk is veruit de grootste producent van zowel tarwe, gerst als korrelmaïs (23% van het Europese graanareaall), gevolgd door Duitsland (16%) en Polen (10%)

In 2010 haalden de zuivelverwerkers 136,4 miljoen ton melk op bij de melkveehouders in de EU. Daarvan maakten zij onder meer 31,5 miljoen ton consumptiemelk en 9 miljoen ton kaas. In het Verenigd Koninkrijk wordt het meest consumptiemelk geproduceerd (22% EU-totaal). Ook Duitsland (17%), Frankrijk (12%) en Spanje (11%) zijn belangrijke productiegebieden. Wat kaas betreft, voert Duitsland de rangorde aan met bijna een kwart van de Europese kaasproductie. Frankrijk volgt met 21 procent op de hielen.

De totale vleesproductie in de 27 lidstaten bedroeg vorig jaar 22 miljoen ton varkensvlees, 12,2 miljoen tuin kippenvlees en 7,9 miljoen ton rundvlees. Voor varkensvlees is Duitsland andermaal de voornaamste producent (25%), op ruime afstand gevolgd door Spanje (15%) en Frankrijk (9%). De productie van braadkippen is meer verspreid en situeert zich onder meer in Frankrijk (14%), het Verenigd Koninkrijk (13%), Duitsland, Spanje en Polen (elk 11%). Frankrijk (19%), Duitsland (15) en Italië (14%) zijn voorname productiegebieden voor de vleesveehouderij.

Meer info: Agriculture and fishery statistics 2009-2010

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek