DGZ maakt paratbc-bestrijding interessanter voor boer

Paratuberculose is een erg besmettelijke ziekte voor runderen. Een kwart van de melkveehouders neemt vandaag deel aan het bestrijdingsprogramma van Dierengezondheidszorg (DGZ) Vlaanderen. Met het nieuwe en vereenvoudigde programma wil DGZ dat tegen 2014 opkrikken naar één op de twee melkveehouders.
13 december 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:02
Lees meer over:

Paratuberculose is een erg besmettelijke ziekte voor runderen. Een kwart van de melkveehouders neemt vandaag deel aan het bestrijdingsprogramma van Dierengezondheidszorg (DGZ) Vlaanderen. Met het nieuwe programma wil DGZ dat tegen 2014 opkrikken naar één op de twee melkveehouders. De richtlijnen zijn versoepeld zodat het voor de boeren aantrekkelijker wordt om deel te nemen.

Paratuberculose bij runderen is moeilijk te bestrijden en heeft grote economische gevolgen voor de getroffen bedrijven. Daarom werd in 2007 een bestrijdingsprogramma ontwikkeld door en voor de Belgische melkveehouders. Na vijf jaar wordt het programma, op vraag van de sector, grondig gewijzigd. Hiervoor werd overleg gepleegd tussen de landbouworganisaties (Boerenbond, ABS en FWA), de Belgische Confederatie van de zuivel (BCZ), DGZ en de Waalse tegenhanger ARSIA, het Voedselagentschap en de FOD Volksgezondheid.

“Vanaf deze winter gelden er nieuwe richtlijnen en nieuwe benamingen die zorgen voor een vereenvoudiging van het programma”, deelt DGZ Vlaanderen mee. “Dit vereenvoudigd programma zal een extra stimulans zijn voor de veehouders om zich in te schrijven.” De organisatie mikt op een deelnamegraad van bijna 50 procent tegen 2014. Hiertoe is het nodige budget voorzien.

Meer info: Paratuberculoseprogramma DGZ Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek