Controleurs van Voedselagentschap tekenen gedragscode
nieuwsVolgens Vanthemsche moeten controleurs bijvoorbeeld rekening houden met bijzondere omstandigheden. "Indien iemand zijn familie ten grave draagt, kan de controleur in kwestie beter op een andere dag terugkomen", luidt het. Controleurs moeten om te beginnen duidelijk uitleggen wie ze zijn en waarvoor ze komen. Verder moeten controles op een correcte en serene manier gebeuren. Bedrijfsinformatie moet vertrouwelijk behandeld worden en alle maatregelen moeten genomen worden om de versleping van ziekten van de ene boerderij naar de andere te voorkomen.
"Het zijn evidente zaken, maar ze zijn wel uiterst belangrijk", aldus Vanthemsche. Aan de boerenorganisaties gaat hij een gelijkaardig engagement vragen van de boeren en tuinders ten aanzien van de inspecteurs. "Onze mensen moeten met evenveel respect hun job kunnen uitoefenen". De komende jaren zal het Voedselagentschap in diverse stappen steeds meer controleresultaten doorspelen naar de Vlaamse overheid. "Daarbij moeten we wel opletten dat we niet uitgroeien tot een boeman van boeren en tuinders doordat onze controles voor de bedrijven een hele waaier gevolgen kunnen hebben".
Het Voedselagentschap wil overigens met VLAM samenwerken om voor alle lastenboeken bij veehouders een enkel systeem te maken op het vlak van diervoeder, diergezondheid, geneesmiddelen en dergelijke. "Nu krijgen boeren met vlees- en melkvee te maken met totaal verschillende systemen die eigenlijk hetzelfde eisen. Bedoeling is om tot een soort Vegaplan te komen voor de dierlijke sector. Eén audit zou dan kunnen volstaan om een heel bedrijf te certificeren". Voor deze operatie geeft het Voedselagentschap zichzelf twee jaar de tijd.
Lees ook: geVILT: "Implementatie autocontrole is immense uitdaging"