Comeos wil geen verplichting voor voedselschenkingen

Comeos is niet te spreken over het voornemen van het Brusselse en Waalse parlement om de uitbatingsvergunning van supermarkten te koppelen aan de verplichting om onverkochte voeding weg te geven aan caritatieve organisaties. “Deze verplichting is een nieuwe last voor de handelaars, terwijl er zonder verplichting ook heel wat voedsel wordt weggegeven”, klinkt het.
26 februari 2014  – Laatste update 4 april 2020 15:14
Lees meer over:

Comeos, de federatie voor handel en diensten, is niet te spreken over het voornemen van het Brusselse en Waalse parlement om de uitbatingsvergunning van supermarkten te koppelen aan de verplichting om onverkochte voeding weg te geven aan caritatieve organisaties. “Deze verplichting is een nieuwe last voor de handelaars, terwijl er zonder verplichting ook heel wat voedsel wordt weggegeven”, klinkt het.

Volgens Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos, ijvert de handel mee voor oplossingen die armoede uit de wereld helpen. “Jaarlijks schenken we het equivalent van 2,5 miljoen maaltijden aan de voedselbanken. En vorig jaar ontvingen ze van ons zelfs 28 procent meer onverkochte voeding dan een jaar eerder”, klinkt het. Volgens Michel kan de hoeveelheid voedsel die bij caritatieve instellingen terechtkomt, inderdaad nog stijgen, maar dan moet de capaciteit bij die organisaties aangepakt worden.

“Wanneer onze handelaars voedselbanken of OCMW’s contacteren om partijen voedsel te komen ophalen, vangen zij nog vaak bot. De organisaties hebben op dat moment geen vrachtwagens of mankracht ter beschikking om de goederen op te halen. We hebben daar uiteraard alle begrip voor, want vaak gaat het om vrijwilligerswerk, maar dat is het grote probleem. Niet het feit dat wij onvoldoende voedingsmiddelen weggeven”, verduidelijkt Peter Vandenberghe, communicatieverantwoordelijke bij Comeos.

Daarom pleit de federatie er voor om meer middelen te voorzien voor caritatieve organisaties zodat zij meer schenkingen kunnen aanvaarden en verwerken. “Een professionele infrastructuur met meer vrachtwagens om onverkocht eten op te halen en grotere koelinstallaties voor deze voedselbanken, dat is er nodig”, zegt Michel. Hij pleit ook voor meer overleg tussen de overheden, de handel en organisaties. “In Luik hebben we zo’n overleg opgezet, met resultaat”, klinkt het.

“Wij hebben dus geen wettelijke drempels nodig, maar pragmatische oplossingen. Met deze maatregel proberen politici enkel hun geweten te sussen, want hij zal geen enkele positieve impact hebben, wel integendeel. Voor de handelaar betekent dit extra kosten, want hij zal moeten bewijzen dat hij op zijn minst een poging gedaan heeft om het voedsel weg te schenken. En dat terwijl de hoeveelheden geschonken voedsel op geen enkele manier zal toenemen”, besluit Dominique Michel.

De commissies Leefmilieu van het Brusselse en Waalse parlement hebben hun goedkeuring voor deze maatregel al gegeven. Nu gaat dit voorstel van decreet nog naar de plenaire zitting van de parlementen om nadien wellicht definitief in voege te gaan.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek